Силите на арабската коалиция в Йемен превзеха входа на летището на Ходейда

  • 15 юни 2018 21:49

  • 2043
  • 0
Силите на арабската коалиция в Йемен превзеха входа на летището на Ходейда
© gettyimages

Силите на коалицията от арабски страни, които провеждат военна операция за превземането на главното йеменско пристанище - Ходейда от шиитските бунтовници хуси, са овладели днес входа на летището на града, предаде "Ройтерс".

Това се смята за важен успех за коалицията, предвождана от Саудитска Арабия, която от три дни е в настъпление срещу Ходейда.

Коалиционните сили и се надяват бързо да овладеят града, за да не се прекъсне снабдяването с хуманитарна помощ, от която зависят милиони хора във вътрешността на страната, изправени пред глад, отбелязва БТА. Сили на международно признатото йеменско правителство, подкрепяни от коалицията, са овладели южния вход на летището и в момента напредват по главното шосе към пристанището на Ходейда.

Местни жители съобщават за сражения в местността Манзар край оградата на летището. Те разказват за ожесточени бомбардировки от въздуха по сили на хусите близо до летището. "Преживяваме дни на ужас, какъвто до момента не познаваме", казаха тези местни жители. Правителствените и коалиционните сили се подготвят да поемат контрола над цялото летище, което от няколко години е в ръцете на подкрепяните от Иран бунтовници.

Официални йеменски представители съобщиха, че десетки бойци от проправителствените сили са загинали от мини и заложени край пътища от хусите бомби, маскирани като скали и камъни, а дори и като чували с пшеница. В същото време цялата фронтова линия била осеяна с трупове на бунтовници. По официални оценки за два дни от началото на офанзивата в сряда са загинали 280 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини