Сделка за дронове между Израел и Германия ще засили двустранните връзки

  • 14 юни 2018 15:57

  • 3054
  • 0
Сделка за дронове между Израел и Германия ще засили двустранните връзки
© Pixabay

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви днес, че сделка за дронове за около един милиард евро с Германия ще подсили двустранните отношения в сигурността и ще даде тласък на отбранителната индустрия на Израел, предаде Ройтерс.

Германският парламент одобри вчера план за наем на произведени от Израел дронове за наблюдение за девет години - един вид временна мярка, докато европейски дрон бъде готов за използване около 2025 г.

"Това е огромна сделка. Тя има значение най-напред за отбранителната ни индустрия и израелската икономика, но и за продължаване на засилването на връзките в сигурността между Германия и Израел", каза Нетаняху.

Той благодари на германската канцлерка Ангела Меркел за това, че е постигнала одобряване на сделката в парламента.

Германия ще получи израелски дронове "Херон ТП". Програмата е в две части - договор за 177 милиона евро между правителствата на Германия и Израел и договор за 718 милиона евро между германската армия и самолетостроителната компанията "Еърбъс", заявиха германски парламентарни източници.

"Еърбъс" каза, че е подписала 9-годишен договор със снабдителското подразделение на германската армия.

Сделката предвижда армията да плати допълнително 100 милиона евро за първата доставка на дронове и 210 милиона евро за втората доставка.

Според германски парламентарен източник използването на новите дронове ще струва на армията около 250 милиона евро на година, в сравнение с около 70 милиона евро за не толкова усъвършенстваните дронове "Херон", които сега се използват в Афганистан и Мали.

Последвайте канала на

БТА
3054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини