Предлагат Сирия да се раздели по примера на Югославия

  • 11 март 2016 15:56

  • 3355
  • 4
Предлагат Сирия да се раздели по примера на Югославия
© Getty Images/Guliver

Сирия да се раздели на части. Това предлага бившият главнокомандващ НАТО в Европа Джеймс Ставридис, пред "Foreign Policy". Според него със задълбочаване на кризата в арабската република е станало ясно, че няма единно сирийско пространство.

„Нацията е разделена от гражданска война, а отделните части на страната са в ръцете на непризнати лидери, които ненавиждат суверенната държава”, посочва той. Генералът допълва, че Сирия не е древна цивилизация, защото та се е обособила като държава скоро – след Първата световна война, пише Блиц.

Ставридис подчертава, че страната е разделена по религиозни и етнически причини. „Половината население на Сирия вече е сменяла местожителството си, така че при разделение на страната истинските сирийци нищо няма да загубят”, добавя Ставридис. Той разсъждава, че може да се използват различни подходи при разделянето и дава пример с бивша Югославия. Това пък предполага пълно разкъсване на територията до формата на т.н. „слаба федерация”, както се е получило с Ирак. „Решение в тази насока е сложно и рисковано, казва Ставридис и добавя: "За мен именно такъв ход ще потуши конфликта в региона".

"Въпросът за разделянето на Сирия трябва да се обсъди на преговорите в Женева”, добавя бившият главнокомандващ НАТО в Европа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3355 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.28 | 08:04

4
"Сирия не е древна"хахахахахаа -този е по-прост от колкото изглежда!!!Що па да е Сирия,а не например измислени "държави" като Турция,С.Арабия,Катар.....Косово...?
tranzistor

2016.03.28 | 08:02

2
Това е върха на цинизма! Безсрамник!

2016.03.28 | 08:03

3
примиера на Израел каза че има готов план за лека балканизация на Сирия ,Ирак,Либия в едно интервю този месец .Имат вече терми балканизация (имат предвид Югославия )

2016.03.28 | 08:02

1
Аз предлагам да разделим САЩ на 50 отделни държави. И без това коренни американци вече няма, а и по-голямата част от американците вече са сменяли местожителството си, защото са пришълци, така че при разделение на страната истинските американци (онези в резерватите) нищо няма да загубят.

Добави коментар

Водещи новини