Скандал с офшорки е на път да разтърси Израел

  • 16 януари 2014 09:18

  • 1078
  • 0
Скандал с офшорки е на път да разтърси Израел
© gettyimages

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху има банкова сметка в данъчното убежище Джърси, съобщава израелският в. "Глоубс", цитиран от АФП.

Според икономическия ежедневник тя е била разкрита в клон на британската банка Royal Bank of Scotland през 1999 г., след края на първия премиерския мандат на Нетаняху. Той я използвал до 2002 г. в период, когато се бе оттеглил от политиката след изборно поражение на своята партия Ликуд, за да се занимава с бизнес. От канцеларията на Нетаняху потвърдиха, че той има банкова сметка в коронното владение на Великобритания в Ламанша, което формално не е част от нея. От там обаче увериха, че израелските данъчни власти са били уведомени за нейното съществуване и че тя е "спяща" от 2003 г.

Израелското законодателство не забранява притежаването на банкови сметки в данъчни убежища, при условие че данъчните власти биват уведомявани за съществуването им и извършваните чрез тях трансакции, посочва АФП. Израелското издание на американското икономическо списание "Форбс" изчислява личното състояние на Нетаняху на близо 12 милиона долара. Изнасянето на лекции пред бизнесмени и в университети е основно перо в приходите на израелския премиер, който освен това е бил стратегически съветник на няколко частни израелски и американски компании.

Израелски медии критикуват редовно разточителния начин на живот на Нетаняху и съпругата му Сара, отбелязва АФП. Разкритието през декември, че поддръжката на трите резиденции на премиера през 2012 г. е струвала на израелските данъкоплатци 940 000 долара предизвика вълна от недоволство. Сметката за вода за личната вила с басейн на израелския премиер в град Цезарея, на брега на Средиземно море, възлязла на 23 000 долара. Семейство Нетаняху похарчило 1700 долара за ароматни свещи в официалната си резиденция в Ерусалим и 5700 долара за аранжиране на цветя.

Последвайте канала на

БТА
1078 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини