Израелците гласуват за нов парламент

  • 22 януари 2013 10:41

  • 544
  • 0
Израелците гласуват за нов парламент
©

В Израел започнаха предсрочните парламентарни избори. Очаква се те отново да доведат на власт премиера Бенямин Нетаняху въпреки блокираните от години мирни преговори с палестинците и задълбочаващите се икономически проблеми, отбелязва АП.

Агенцията цитира вече гласували израелци, които казват, че са дали гласа си за Нетаняху, защото не виждат реална алтернатива. Прогнозите са, че десни и религиозни партии, които са негови традиционни съюзници, отново ще са в основата на коалиционно правителство, което той ще оглави. Големият въпрос на тези избори е дали той ще успее да убеди да влязат в управляващата коалиция центристки партии с по-умерени позиции за мирните преговори и дали те ще имат някакво влияние върху политиката му. Нетаняху гласува усмихнат рано тази сутрин с жена си Сара в една от строго охраняваните избирателни секции в Ерусалим. С Нетаняху гласуваха и двамата му сина от сегашния му брак, които за пръв път имат право да упражнят избирателните си права. Премиерът каза, че макар денят да не е дъждовен, той се надява на "дъжд от бюлетини" за общата листа на неговата партия "Ликуд" и партията "Израел бейтену" на бившия външен министър Авигдор Либерман, предада ДПА.

Трийсет и две партии се борят за влизане в 120-членния Кнесет (парламента). Израел винаги е имал многопартийни правителства, защото никога досега в 64-годишната му история една партия не е печелила пълно мнозинство от 61 мандата.

Последвайте канала на

БТА
544 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини