От замърсяване на въздуха в Босна и Херцеговина умират 5000 души годишно

  • 22 ноември 2019 14:11

  • 204
  • 0
От замърсяване на въздуха в Босна и Херцеговина умират 5000 души годишно
© Pixabay

В Босна и Херцеговина, особено в Сараево, Тузла, Зеница и Баня Лука годишно умират по 5000 души заради замърсяване на въздуха, сочат данни, публикувани в най-новия доклад "Замърсяването на въздуха и здравето на хората: Случаят на Западните Балкани", съобщи Танюг.

Отделът за околна среда на ООН прави заключението, че жителите на Западните Балкани средно губят по 1,3 години живот заради замърсяването, тъй като частиците, които се създават от праха и дима, се свързват с появата на сърдечни заболявания, които надхвърлят пет пъти средното ниво, предаде БТА.

Съдът нареди: През зимата улици не се мият, ако въздухът е мръсен

Тези тревожни данни в Босна са новина от едва един-два дни, пише вестник "Аваз". Отговорните институции не вършат работата си и всичко остава само в статистиката.

В Зеница, Луковац и Тузла не е важно кой сезон от годината е, там замърсяването на въздуха е постоянно. Това е последица от индустрията в тези градове. Така например в Зеница миналата година през цели 124 дни е забелязано надвишаване на позволените стойности на концентрация на серен диоксид и през 252 дни преди пет години.

Последвайте канала на

Novini.bg
204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини