Ердоган е подал жалба срещу френското сп. "Поан"

  • 25 октомври 2019 15:25

  • 674
  • 0
Ердоган е подал жалба срещу френското сп. "Поан"
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал жалба днес пред турското правосъдие срещу директора на френския седмичник "Поан", който на корицата на последния си брой го определя като "унищожител" на кюрдите в Сирия, съобщава АФП.

Адвокатът на Ердоган Хюсеин Айдън е внесъл жалба в главната прокуратура в Анкара за "обида на държавния глава", съобщи Анадолската агенция.

Жалбата, в която се осъжда посегателство срещу "честта и достойнството" на турския президент, е насочена срещу директора на списанието Етиен Жернел, както и срещу главния редактор на международната рубрика Ромен Губер.

Корицата на последния брой на списанието от 24 октомври предизвика възмущението на турското правителство. На нея Ердоган е обвинен в "етническо прочистване" срещу кюрдите в Сирия в рамките на турската военна операция в Североизточна Сирия, предприета на 9 октомври.

Вчера турският президентски говорител Ибрахим Калън обвини в Туитър "Франция, която е колонизирала множество африкански страни /.../, която е избила хиляди хора и е практикувала търговия с роби".

Турция редовно критикува западни страни и медии за това, че представят операцията й в Сирия като "война срещу кюрдите".
Анкара подчертава, че нейната операция, която е прекратена от миналата седмица, е насочена единствено срещу кюрската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, която Турция разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Силите за защита на народа са подкрепяни от Запада, който вижда в тях съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

Това не е първият случай, когато корицата на сп."Поан" предизвиква гнева турските ръководители, отбелязва АФП. Миналата година седмичникът бе определил Ердоган като "диктатор", което породи множество протести в Анкара.

Турция е редовно обвинявана от неправителствени организации, че нарушава свободата на медиите и свободата на словото.

Последвайте канала на

БТА
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини