Отрязаха наш владика да служи в българския храм в Одрин

  • 04 октомври 2019 17:14

  • 1197
  • 3
Отрязаха наш владика да служи в българския храм в Одрин
©

Вселенският патриарх Вартоломей Първи е отказал български владика да служи в нашия храм „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин, съобщават от Синодалната палата.

Информацията е потвърдена и от Дирекцията по вероизповеданията. По тази причина на тържествената Света Литургия по повод 150-а годишнина на църквата ни там са служили само редови свещеници, но не и Старозагорският митрополит Киприян, който е член и говорител на Светия синод, и председател на синодалната комисия по църковния проблем в Украйна.

Нарочно писмо с искане Литургията в турския град в неделя да бъде оглавена от български архиерей синодалните ни старци са изпратили на Вартоломей Първи седмица преди събитието. От там обаче даденият отговор е да служат само четирима български свещеници от Старозагорската епархия и двама певци, каза владиката Киприян за „Монитор“.

Затова, аз отидох след края на Литургията, за да поздравя тамошната българска общност с юбилея на храма, добави той.

Според църковните канони, за да служи архирей в чужда епархия трябва да поиска разрешение от нейния митрополит. Така се практикува и при посещение на патриарси в друга поместна църква. Правилото важи и за редовите свещеници, ако искат да служат в друга енория.

Въпреки отказът да служа там в качеството си на български архиерей, не е дадено обяснение защо, коментира още владиката Киприян. Напълно възможно е той да е заради църковния проблем в Украйна, тъй като Българската Патриаршия и Българският Свети синод все още обсъжда хода и казуса на проблема и не е дал окончателен отговор дали приема новообразуваната църква в Украйна, която получи автокефалия от патриарх Вартоломей Първи или не, допълни българският владика.

Като възможна причина той посочи и факта, че през 2010 година в двора на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин българската общност издигна бюст – паметник на екзарх Йосиф – човекът, който направи т. нар. Български Великден за отделяне на Българската православна църква от Вселенската през 1860 година. До сега на митрополит Киприян не е отказвано да служи в българските храмове на турска територия, които са под юрисдикцията на Вартоломей Първи. На 12 май т.г. той освети позлатения купол на нашата църква в Одрин „Св. Георги“ и позлатеният кръст на храма, като в съслужение с него бяха и гръцки свещеници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1197 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Щерев

2019.10.04 | 17:56

2

не се разрешава да служи защото е циганин

Pop krıstyo

2019.10.04 | 22:47

3

ne e bil ciganin .cist naturalen bay ganyovski carvul bil

mdam

2019.10.04 | 17:44

1

гръчки номера.

Добави коментар

Водещи новини