По време на посещението на Ердоган в Сърбия ще бъдат открити шест фабрики

  • 04 октомври 2019 11:24

  • 1394
  • 2
По време на посещението на Ердоган в Сърбия ще бъдат открити шест фабрики
© Getty Images/Guliver

Посланикът на Турция в Белград Танжу Билгич заяви, че по време на посещението си в Сърбия на 7 и 8 октомври президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря с президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. за нови проекти, които ще са в полза на двете страни. По време на посещението ще бъдат открити шест фабрики, предаде Танюг.

Билгич посочи, че тази година се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. По време на посещението ще бъде поставен основният камък за изграждането на магистралата Белград - Сараево и за реконструкцията на пътя Белград - Тутин. В рамките на инвестициите, които стартираха през 2017 г., ще бъдат открити шест фабрики. Търговският обмен, който преди две години възлизаше на 800 милиона долара, днес възлиза на над 1,3 милиарда долара. Появяват се нови възможности за сътрудничество, заяви посланикът.

По време на визитата на Ердоган ще се състои втората среща на Висшия съвет за сътрудничество и бизнес форум, на който ще присъстват коло 200 бизнесмени от Турция. Ще има и тристранна среща на лидерите на Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина, заяви Билгич.

Турският посланик се спря и на "Турски поток", посочвайки, че той е много важен както за Турция, така и за Сърбия. Посланикът каза, че дейностите по "Турски поток" вървят по план и се очаква, че природният газ ще потече по него в края на 2019 г.

Нашата основна цел е сигурността и стабилността на Балканите. Грешно е да се търсят други мотиви за желанието на Турция да развие икономическо сътрудничество със Сърбия, каза турският посланик. Билгич заяви, че Турция подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина и каза, че до евентуална промяна на Дейтънското споразумение би могло да се стигне при съгласието на всички заинтересовани страни и под надзора на отговорните международни институции.

Смятам, че резултатите от тристранната среща на лидерите на Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина, която ще се състои по време на визитата на турския президент Ердоган, ще бъде от полза за целия регион, посочи турският посланик. 

Последвайте канала на

БТА
1394 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.04 | 20:42

2

Е, па нашият международник няма ли да бъде поканен? И той да резне лентичка...

2019.10.04 | 16:33

1

А па ние ручаме жабета...

Добави коментар

Водещи новини