Руският посланик в Сърбия: Не водим война за Западните Балкани

  • 02 октомври 2019 10:11

  • 474
  • 1
Руският посланик в Сърбия: Не водим война за Западните Балкани
© Getty (архив)

Нашата страна не води война за влияние в региона на Западните Балкани. Това е казал руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко пред националната телевизия на западната ни съседка.

"Ние уважаваме правото на  всяка една държава да избира своя вътрешно- и външнополитически курс. Нито едно официално лице на нашата държава никога и по никакъв повод не е завявало, че присъствието на една или друга велика сила, в която и да е било страна по света е било в полза или във вреда на Москва", посочил е още дипломатът.

Боцан-Харченко е допълнил, че Русия не е смятала, не смята и няма да смята Сърбия за свой или за нечий друг бастион.

Събеседникът на медията се е спрял и върху отношенията между Сърбия и Косово. По неговите думи Белград и бившата му провинция трябва да седнат на масата на преговорите. "В момента обаче това е невъзможно. Най-вече заради поведението на Прищина", е допълнил той, визирайки 100-процентовите мита, въведени от най-младата балканска държава върху внасяните от Сърбия стоки.

Посланикът също е казал, че страната му никога няма да признае държавността на Косово и да окаже помощ на Белград. "Ние сме готови да подадем ръка на Сърбия, но само ако има изрична молба за това", е посочил той.

Боцан-Харченко е казал още, че президентите на двете страни Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 редовно разговарят по телефона. Посланикът също е заявил, че руският премиер Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега е имал насрочена официална визита в Белград за 20 октомври. Нашият министър-председател планира да участва в тържествата по случай 75 години от освобождаването на Белград от нацистите. "Това посещение има огромно значение и за Сърбия, и за Русия, защото в момента се засилват тенденциите за реабилитацията на нацизма", е заявил дипломатът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
божеее

2019.10.02 | 14:31

1

вии вашите хора не признавате че камо ли чуждите!!!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини