Стачка беляза първия учебен ден в Сърбия

  • 02 септември 2019 14:56

  • 454
  • 0
Стачка беляза първия учебен ден в Сърбия
© Getty (архив)

Със стачка започна учебната 2019/2020 година в Сърбия, написа местният в. Блиц.

Педагози в над 760 основни училища, прогимназии и гимназии в цялата страна са обявили за съкратени часове в първия учебен ден. "Ние не искаме да разваляме празника на приблизително 70-те хиляди първокласници, които прекрачват праговете на образователните институции днес. Ние обаче настояваме за по-справедливо възнаграждение. Ето защо часовете днес ще бъдат по 30, а не по 45 минути", са заявили от синдикатите, които са организирали протестните действия.

Просветният министър Младен Шарчевич от своя страна е изразил своето недоумение от стачката на преподавателите. "Аз лично не разбирам каква е целта на протестиращите и защо първият учебен ден трябва да бъде белязан  със стачка. През последните три години заплатите в сектора бяха вдигнати на четири пъти, а от следващата година трудовите възнаграждения ще бъдат увеличени още веднъж с около 10 процента", е посочил той.

В момента заплатата на учител в начално/основно училище варира, в зависимост от стаж, натовареност и др. от 47 000 до 68 000 динара (съответно между  400 и 600 евро).

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
454 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини