Ердоган: Ще минем към нашия план в Сирия, ако няма контрол над зоната за сигурност

  • 31 август 2019 20:50

  • 1071
  • 2
Ердоган: Ще минем към нашия план в Сирия, ако няма контрол над зоната за сигурност
© Getty Images/Guliver

Турция ще предприеме собствена операция за установяване на зона за сигурност в Сирия, ако разговорите със САЩ не дадат на турските сили контрол върху зоната до няколко седмици, заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон и Анкара имат разногласия по отношение на плановете за Североизточна Сирия, където подкрепяните от САЩ сили начело със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) се борят с Ислямска държава. Анкара смята СЗН за терористична организация заради връзките й с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Турция и САЩ създадоха съвместен оперативен център за планираната зона край турската граница, но имат разногласия по отношение на обхвата й и на командната структура на силите, които ще действат там.

"Ние нямаме още много време или търпение по отношение на зоната за сигурност, която ще бъде създадена по протежение на цялата граница източно от Ефрат", каза Ердоган в реч по случай завършването на випуск в Националния университет по отбрана в Истанбул. "Ако нашите войници не контролират региона до няколко седмици, ние ще започнем да осъществяваме нашата собствена операция", заяви турският президент.

Той не уточни какво ще включва операцията, но по-рано е предупреждавал, че Турция ще предприеме трансгранична офанзива, за да прочисти силите на СЗН от границата си, ако е необходимо.

Последвайте канала на

БТА
1071 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2019.09.01 | 07:29

2

Ще минете където ви разреши Чичо Сам.Тия глупости от пердоганчо за Nти път ги слъшаме.Циганско племе турско

Кико

2019.09.01 | 07:25

1

Циганин си е циганин, вари го, печи го,

Добави коментар

Водещи новини