Харадинай планирал да свика правителствено заседание утре

  • 25 юли 2019 13:50

  • 179
  • 0
Харадинай планирал да свика правителствено заседание утре
© Getty Images/Guliver

Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай, който вчера бе изслушан в Специалния съд за военни престъпления в Хага, планира в петък да свика заседание на правителството, съобщи косовската телевизия КТВ, цитирана от Танюг.

Позовавайки се на свои източници, КТВ посочи, че това намерение на Харадинай противоречи на конституцията, според която, ако премиерът подаде оставка или постът му се оваканти по други причини, правителството пада и президентът, след консултации с парламентарното мнозинство, номинира нов премиер, който да състави нов кабинет.

Конституцията не определя срокове за номиниране на нов премиер.

Според тълкуванията на експерти Харадинай вече не е премиер и няма никаква власт. Анализаторът Беким Салиху твърди, че терминът "премиер в оставка" не съществува и Харадинай сега е "бивш премиер".

Друг анализатор, Алберт Красничи, посочва, че според конституцията има два варианта за падане на правителството - когато премиерът подаде оставка и когато парламентът гласува недоверие на правителството. В първия случай правителството престава да съществува и не може да взема никакви решения, а във втория кабинетът продължава да изпълнява задълженията си до избора на ново правителство.

В писмената си оставка, внесена в парламента, Харадинай настоя президентът да определи дата за предсрочни избори и посочи, че ще остане начело на "правителството в оставка" до избора на нов кабинет.

Преди да замине за Хага, Харадинай потвърди, че неговата партия Алианс за бъдещето на Косово ще участва в предсрочните избори и той отново ще се кандидатира за премиер.

Последвайте канала на

БТА
179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини