Осъдиха убийци на турския журналист от арменски произход Хрант Динк

  • 18 юли 2019 16:51

  • 692
  • 0
Осъдиха убийци на турския журналист от арменски произход Хрант Динк
© Getty (архив)

Със седем присъди приключи дело за убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, написа местният в. Сабах.

Физическият извършител на престъплението Огюн Самаст  е получил доживотна присъда. Това са постановили магистрати в Истанбул. Съдът е преразгледал случая на Самаст. Той през 2011 г. е бил осъден от по-нисша инстанция на общо 22 години затвор за предумишлено убийство и незаконно притежание на оръжие.

Ерхан Тюнджел – помагач на Самаст – е получил присъда от 99 години и половина. За виновен е бил признат и вдъхновителят на престъплението. Ясън Хаял ще лежи седем години и половина. Още четирима души, застанали пред правосъдието, са получили присъди лишаване от свобода между 14 и 16 години. Двама от подсъдимите са били освободени от отговорност.

Динк е бил убит в Истанбул пред редакцията на ръководения от него в. Агос на 19 януари 2007 г. Властите бяха обявили, че престъплението е било извършено на етническа основа. Журналистът се е застъпвал за помирението между турци и арменци.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини