ЕК отделя 8 млн. евро за киберсигурността на Западните Балкани

  • 09 юли 2019 14:22

  • 239
  • 2
ЕК отделя 8 млн. евро за киберсигурността на Западните Балкани
© Булфото (архив)

До края на юли Европейската комисия ще одобри нов проект на стойност 8 млн. евро за програма, по която страните от Западните Балкани ще разработят механизъм за бърза реакция при криза в областта на киберсигурността.

Това съобщи еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова на първия диалог за цифровите технологии ЕС-Западни Балкани, който се провежда днес в Брюксел: „Ние не обръщахме достатъчно сериозно внимание. Напомням, че когато казах, че искам киберсигурността да ми бъде един от приоритетите в цифровата програма за Западните Балкани, срещнах реакция от типа „няма проблеми в тази област“. Всъщност оказа се не, че нямаме проблеми, а че не разполагаме с данни за мащабите на това, което се случва“.

През 2021-ва година роумингът между страните от Западните Балкани ще отпадне и жителите на тези страни ще говорят помежду си без допълнителни тарифи, съобщи още Габриел.

Еврокомисар Габриел припомни, че от началото на юли в резултат на регионалното споразумение, входящите и изходящи обаждания между страните от Западните Балкани са паднали съответно с 65 и 68 на сто, а трансферът на данни - над 70 на сто.

Същевременно македонският министър на информационното общество и администрация Дамян Манчевски предложи да се създаде регионална агенция за киберсигурност. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
239 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мизъри

2019.07.09 | 16:38

2

Мария Габриел- двама лимонади и трима банички

2019.07.09 | 14:33

1

България за какво отделиха пари за кибер несигурност за да може да проследява всичко в кой сайт ровиш какви снимки гледаш какви предпочитания имаш с кой комуникираш следят те навсякъде правят ти снимки и записва ти телефона разговорите на момента без да говориш да говориш бръмбарът е в джоба смях в залата и още много притчи спомняме си разговорите между видни личности в България да не споменавам наименования на сагата мога да кажа само една ама ще замълча

Добави коментар

Водещи новини