Вучич: Не съм говорил за никаква военна намеса в Косово

  • 29 май 2019 10:53

  • 404
  • 0
Вучич: Не съм говорил за никаква военна намеса в Косово
© Getty Images/Guliver

След дебати, продължили 13 часа, депутатите в сръбския парламент гласуваха със 145 гласа "за" доклад за работата на правителствената Служба за Косово, съобщава белградският вестник "Данас".

В края на дебатите президентът на Сърбия Александър Вучич благодари на всички депутати, които участваха в това важно обсъждане. "Това, че опозицията не беше в залата, говори много. Впрочем имаше мнозинство. Народът ще може да оцени това", каза той.

На въпрос на журналист как коментира идеята на движението Двери Русия да изпрати мирна мисия в Косово, президентът отговори, че би се разсмял, ако денят беше друг. "Русия беше в Косово до 2003 г. и после си тръгна. Уважаваме Русия, но сме независима държава, имаме своя армия и полиция", каза той.

На въпрос означава ли евентуална военна интервенция от страна на Сърбия война с НАТО Вучич отговори, че не е споменавал никаква интервенция, а е казал, че Сърбия е готова да защити своя народ и ще победи.

"Не съм несериозен, за да поставя сръбския народ в безизходна ситуация. До вчера ме обвиняваха, че съм предател, а сега съм подстрекател към война. Аз обаче избирам средното положение, защото никога не съм се правил на герой", каза Вучич и добави, че сред намесата на косовските специални части РОСУ в Северно Косово вече нищо няма да е както преди, пише "Данас".

"Трябва да ми вдигнат паметник, а не обвинение", заяви генералът от запаса Любиша Дикович, бивш началник на Генералния щаб на сръбската армия, по повод информацията, че правосъдието в Косово е подготвило срещу него обвинителен акт за военни престъпления. В интервю за вестник "Новости" Дикович заявява, че частите, които е командвал, не са извършили никакво военно престъпление. Той добавя, че една от приоритетните му задачи по време на военните действия през 98/99 г. е била грижата за местното население и за бежанците, за което би следвало да му вдигнат паметник. "Грижехме се за тях, нищо не им липсваше, отнасяхме се с тях и по-добре, отколкото към нашите войници", каза Дикович. "Съжалявам, че това обвинение е писано в Белград. Знаем добре кой е авторът", твърди той.

Председателят на Сръбската листа - партията на косовските сърби, подкрепяна от Белград, Горан Ракич заяви, че освен терора, на който косовските сърби са подложени от страна на албанците, болезнени за тях са и "изстрелите в гърба", отправяни от отделни опозиционни лидери, пише вестник "Новости". В телевизионно предаване Ракич каза, че на всеки призив към мир, който идва от Белград, отговорът на Прищина е "брутална акция и терор срещу невъоръженото население". Той призова гражданите на четирите сръбски общини в Северно Косово да дойдат колкото може по-масово в центъра на Косовска Митровица, където за днес е насрочена голяма протестна акция, за да отправят всички заедно посланието, че "не сме се уплашили, няма да си тръгнем, защото оттук няма връщане назад".

Последвайте канала на

БТА
404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини