Турция провежда военно учение край гръцки остров

  • 10 май 2019 13:53

  • 599
  • 2
Турция провежда военно учение край гръцки остров
© Булфото (архив)

Турция е издала навигационен телекс (NAVTEX), с който блокира морски пространства край гръцкия остров Кастелоризо за провеждане на артилерийско учение на военноморските си сили днес и утре, съобщи телевизия Скай, цитирана от БТА.

Турция не признава, че малкият гръцки остров Кастелоризо край южния ѝ бряг дава на Гърция право на суверенитет над морското пространство около него.

В същия момент турският сондажен кораб "Фатих" се подготвя за проучвателни сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, въпреки протестите на кипърското правителство, на Гърция, ЕС и САЩ.

Засега обаче няма индикации, че Турция е предприела практически действия да изпрати и втори сондажен кораб, както обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу преди два дни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.05.11 | 10:30

2

Ti koito pises makedonia vmesto vardarska da ro la...as...

2019.05.10 | 14:15

1

Интересна ситуация. Турция все повече показва среден пръст на запада и се ориентира на изток. Дали САЩ и ЕС ще клекнат и ще оставят турчалята да се изживяват като световна сила и да доминират над държавите около тях, или ще ги отрежат и ще започнат да гледат на тях като на заплаха, както го правят с Русия и Китай. В крайна сметка при втория вариант, ако се стигне до регионален конфликт, Турция може да се окаже разпарчетосана, както се случи с бивша Югославия. При първия вариант нищо добро не чака Гърция, България, Македония и Сърбия.

Добави коментар

Водещи новини