Косовският президент Хашим Тачи изрази разочарование от срещата в Берлин

  • 30 април 2019 09:16

  • 890
  • 1
Косовският президент Хашим Тачи изрази разочарование от срещата в Берлин
© Getty Images/Guliver

Срещата в Берлин за Косово с посредничеството на лидерите на Германия и Франция беше много тежка и не даде конкретни резултати, каза снощи пред журналисти президентът на Косово Хашим Тачи, съобщи ТАСС.

Регионалната среща на върха за Западните Балкани беше организирана в понеделник вечер от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Цитиран от вестник "Газета експрес", Тачи изрази разочарованието си от развитието на въпроса за визовата либерализация. Според него Прищина е изпълнила всички условия за това, но въпреки това жителите на Косово не са получили право на свободно движение в ЕС.

Във Фейсбук Тачи написа, че помирението в региона е невъзможно, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят независимостта на Косово. "Тази лоша ситуация не може да бъде преодоляна с абстрактни изявления, страните от региона трябва да вземат смели решения", написа косовският президент и заяви, че Германия и Франция трябва да поемат лидерството в тях. "Едно от първите решения трябва да стане визовата либерализация", смята Тачи.

От своя страна косовският премиер Рамуш Харадинай заяви на срещата в Берлин, че САЩ, заедно с ЕС, трябва да станат гаранти на процеса на уреждане на косовския проблем. Речта на Харадинай е публикувана в неговия профил във Фейсбук и е цитирана от ТАСС.

"Сърбия трябва да признае Косово (...) признанието предполага зачитане на съществуващите граници. Преразглеждането на границите ще даде начало на нова вълна на етническо разделение и е възможно дори на насилие. Ние искаме да поемем цялата отговорност в качеството си на член на западния съюз в партньорство със САЩ. Смятаме, че е от общ интерес САЩ, заедно с ЕС, да бъдат гарант на разрешаването (на косовския въпрос - б.р.)", е казал Харадинай.

По-рано в понеделник косовският президент Хашим Тачи изрази мнението, че ЕС не е способен да разреши косовския проблем и поиска в процеса да се включат и САЩ.

Сръбското ръководство е заявявало, че ако в преговорния процес за Косово се включат и САЩ, то Сърбия ще се обърне към Русия с молба също да се присъедини към диалога. В отговор руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия е готова да се включи в разширени преговори между Белград и Прищина като посредник, ако сръбската страна изрази такова желание.

Последвайте канала на

БТА
890 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
asd

2019.04.30 | 13:24

1

този е военен престъпник. според евроатлантическите ценности трябва да е в затвора. но ценностите за едни са едни за други други.

Добави коментар

Водещи новини