Заев: Ще победим със 100 000 гласа разлика на втория тур на изборите

  • 23 април 2019 09:29

  • 271
  • 1
Заев: Ще победим със 100 000 гласа разлика на втория тур на изборите
© Getty Images/Guliver (архив)

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев на предизборна проява в община Карпош обеща, че техният кандидат Стево Пендаровски във втория кръг на президентските избори ще победи със 100 хиляди гласове разлика, съобщава скопският вестник "Вечер". Заев заяви, че е очаквал по-добър резултат, но на балотажа очаква да получи повече гласове за кандидата Стево Пендаровски.

От изборния щаб на президентския кандидат Блерим Река след вчерашните призиви от двамата кандидати Гордана Силяновка и Стево Пендаровски, които се класираха за втория кръг, да им даде своите гласове, каза, че "няма да има политически пазар нито с единия, нито с другия кандидат".

Река препоръча на своите избиратели да гласуват по съвест на втория изборен кръг, независимо от това какви послания ще изпращат щабовете на двамата кандидати.

Не призоваваме нито към бойкот, нито пък ще окуражаваме избирателите да гласуват за Силяновска или Пендаровски. Същото становище споделят партиите, които застанаха зад Река - Алианс на албанците и Беса на Билал Касами. Смятаме, че по този начин показваме зрялост и демократически капацитет и се дистанцираме от политическите игри, заяви Флорин Хасани, шеф на изборния щаб на Блерим Река, цитиран от скопските издания.

Еуфорична атмосфера цари в щабовете на двете главни македонски партии. И ВМРО-ДПМНЕ, и СДСМ обявиха победа в първия кръг от президентските избори, а лидерите им прогнозират ясна и недвусмислена победа на техните кандидати на втория кръг, пише скопският вестник "Вечер". Но ако се направи по-сериозен анализ на резултатите, участието в изборите и общата атмосфера, се получава ясна картина, че опозицията е морален победител в тези избори, коментира изданието.

След исторически катастрофалния резултат на последните местни избори, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за кратко време успя да върне голям брой общини под свой контрол по отношение на гласовете.

Анализ на изборите показва, че от 58 общини, в които СДСМ получи кметове на последните местни избори през 2017 г., управляващата партия е изгубила позициите си в 43 общини след първия кръг от президентските избори, отбелязва в. "Вечер".

Последвайте канала на

БТА
271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.04.23 | 10:30

1

Вечер е просръбски вестник, собственик на виден представител на югослужбите УДБА. Публикува гадни материали за България, а напоследък стана и антиевропейски и проруски. Защо го цитирате - не знам

Добави коментар

Водещи новини