Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова отиват на балотаж на президентските избори в Македония

  • 22 април 2019 07:30

  • 436
  • 1
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова отиват на балотаж на президентските избори в Македония
© Gettyimages (архив)

Кандидатът на управляващата в Северна Македония коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят на балотаж на президентските избори на 5 май според резултатите от преброяването на почти всички бюлетини от вчерашния първи тур, съобщиха Франс прес и ДПА.

И двамата кандидати обявиха победа късно снощи, след като ЦИК обяви, че Пендаровски печели 42,63 процента от гласовете, а Силяновска-Давкова - 42,39 процента.

"Днес постигнахме огромна победа", заяви пресконференция в Скопие Пендаровски, който кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.
Силяновска-Давкова каза, че "ние убедихме гласоподавателите, че без справедливост няма НАТО и ЕС".

Независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса", се нареди на трето място с 10,36 процента от гласовете.

Първият тур на изборите беше белязан от изключително ниска избирателна активност, отбелязва АФП. По данни на ЦИК в гласуването са участвали 41 процента от регистрираните 1,8 милиона избиратели, което е най-слабото участие от независимостта на бившата югославска република през 1991 година.

Последвайте канала на

БТА
436 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
NO!

2019.04.22 | 07:44

1

No, you are NOT!

Добави коментар

Водещи новини