Българската православна общност в Истанбул отпразнува Цветница

  • 21 април 2019 20:58

  • 709
  • 0
Българската православна общност в Истанбул отпразнува Цветница
© Булфото (архив)

Българската православна общност в Истанбул днес по стара традиция отпразнува светлия християнски празник Цветница, съобщи БТА.

Празничното богослужение се изнесе в църквата "Свети Йоан Рилски" в българската екзархия в квартала "Шишли". То бе отслужено от българския свещеник Ангел Велков, а църковният хор изпълни църковни песни.

Светата литургия бе масово посетена от цариградските българи и от дошли специално за празника туристи от България.

От женското дружество "Радост", което е основано преди сто години от общността на българите, поздравиха за празника имениците и поднесоха цветя на присъстващите.

Сред гостите на празника бяха посланикът на България в Анкара Н.Пр. г-жа Надежда Нейнски и генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

Посланик Нейнски поздрави общността със светлия християнски празник. Тя напомни, че тези дни бе издадена за пръв път в Турция антология от разкази на български писатели на турски език "Разкази от кръстопътя", която бе оценена много положително на истанбулския международен литературен фестивал Итеф. На всички присъстващи бе раздаден по един екземпляр от сборника.

Генералният консул Ангел Ангелов подчерта, че Цветница е символ на българския дух, на вярата и обединението. Той прочете част от приветствие на патриах Неофит по случай големия християнски празник, пожелавайки "да обединим усилията си за запазване на българските ценности и съхраняване на българския дух".

Фолклорна вокална формация "Гергана" от Пазарджик с художествен ръководител Ангел Ценов изнесе специален концерт за истанбулските българи. Певиците от формацията изпълниха чудесни български народни песни и допринесоха за празничното настроение на присъстващите.

Вълнуващо събитие, което съпътстваше празника, бе боядисването на великденски яйца от учениците в българското неделно училище "Св.Св. Кирил и Методий". Проявата се организира за пръв път по инициатива на преподавателките начело с директорката Невин Даудова.

В двора на екзархията, потънал в цветя и зеленина, върху специално подготвени маси, децата, боядисвайки яйцата, някои за пръв път в живота си, получиха и нагледен урок по традиции, родолюбие и познание.

Събитието бе съпроводено с много вълнение, ентусиазъм и съревноваване кой ще изпише по-хубаво яйце, а емоциите изживяха и родителите.

Групата на по-малките подготви рисунки на великденски яйца, които окачиха в класната стая.

Идната седмица, която ще завърши с най-големия християнски празник Великден, е една от най-важните в живота на цариградските българи.

Всеки ден от седмицата ще се изнасят служби в църквата Свети Йоан Рилски.

Първото Възкресение ще се изнесе на две места - в църквата "Свети Йоан Рилски" в Екзархията и в Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог. Второто Възкресение на Великден ще се изнесе в Желязната църква.

Васил Лиязе, председател на църковното настоятелство на истанбулските българи, каза, че очакват много хора за празника и от България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини