46 области в Турция оспорват резултати от местните избори

  • 03 април 2019 20:08

  • 1076
  • 0
46 области в Турция оспорват резултати от местните избори
© gettyimages

В общо 46 области в Турция различни партии оспорват частично или изцяло резултатите от местните избори в страната.

В 18 общини на Истанбул продължава повторното броене на бюлетините, предаде БНР.

По-рано председателят на висшия избирателен съвет Сади Гювен заяви, че ще бъдат обявени победителите в градовете, където няма жалби, но не посочи кога В Анкара наново се броят гласовете в 11 общини. В столицата кандидатът на опозицията Мансур Яваш води с 4%. В 15 общини в Истанбул се провежда броене само на невалидните бюлетини, в 3 общини – Чаталджа, Силиври и 1 район – Картал – отново се отчитат всички гласове.

Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Махир Юнал попита в Туитър кандидата на опозицията в мегаполиса Екрем Имамоглу защо е притеснен от правния процес на повторно броене. Той го обвини в неуважение към волята на народа и правовата държава.

По рано днес кандидатът на Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм осъди действията на съперника си Екрем Имамоглу, който при посещение в Анкара се е подписал като "кмет на Истанбулската голяма община". Йълдъръм напомни, че текат проверки на резултата, а Имамоглу не е бил официално обявен за победител. На журналистически въпрос защо в града се окачват плакати, в които той благодари на жителите за победата, бившият премиер отговори, че Партията на справедливостта и развитието е спечелила 181 места в общински съвети, а Народнорепубликанската партия - 130. Той допълни, че партията му заедно с Партията на националистическото действие печели 25 общини в града, а опозицията - 14.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини