Отслужиха първа молитва в новата най-голяма джамия в Турция

  • 07 март 2019 11:15

  • 894
  • 0
Отслужиха първа молитва в новата най-голяма джамия в Турция
© Pixabay

За първи път бе отслужена сутрешна молитва намаз в новата джамия Чамлъджа в Истанбул, чийто строеж започна през 2013 г., съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Джамията, която е построена на най-високия хълм на Истанбул - хълма Чамлъджа, е най-голямата джамия в Турция, отбелязват турските медии. На сутрешната молитва е присъствал и кандидатът за кмет на Истанбул на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм, който е съобщил, че официалното откриване на новата джамия ще бъде направено по-нататък от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Джамията, която съчетава черти от османската и селджушка архитектура и съвременната архитектура, има шест минарета, а основният й купол е с височина 72 метра. Джамията е проектирана така, че в нея да могат да се молят едновременно 63 000 души. Комплексът на джамията включва също музей с площ от 11 000 квадратни метра, художествена галерия, библиотека, конферентна зала за 1000 души, осем творчески ателиета и покрит паркинг с капацитет да поеме 3 500 коли.

Комплексът с джамията Чамлъджа често се споменава като любимия проект на президента Ердоган, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Нора Виткова
894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини