Сърбия признава Косово?

  • 05 март 2019 10:15

  • 1169
  • 0
Сърбия признава Косово?
© Getty (архив)

Сърбия може и да признае Косово, написа белградският в. Данас.

Изданието коментира думи на президента на западната си съседка Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. пред италианска медия. "Ние преди всичко трябва да постигнем компромис с Прищина. Не можем да признаем Косово, а в същото време да не получим нищо в замяна", каза балканският лидер в интервю за римската агенция АНСА в навечерието на насрочената за днес визита на италианския премиер Джузепе Конте в Сърбия.

По думите на държавния глава въпросът за промяна на границите на Балканите е доста сложен и поражда противоречия, както в региона, така и извън него. "Не всички в света признават съществуващото положение", каза той.

"За разлика от лидера в т.нар. Република Косово, ние не лъжем нашите граждани. Ние не даваме неизпълними обещания. В Прищина казват: "Ние ще получим всичко, а Белград – нищо". Моето задължение е – да обяснявам на сърбите какво означава евентуално споразумение Косово. Този договор няма да е поражение за нас, а наша голяма победа. Разговорите ни се водят с посредничеството на Европейския съюз. Аз съм нямал и няма да имам някакви тайни разговори с (косовския президент) Хашим Тачи", категоричен бе Вучич.

Сръбският държавен глава обвини косовския си колега в нарушаване на международното право с едностранното вдигане на митата върху внасяни от Сърбия стоки. "Докато този проблем не бъде решен, ние няма да седнем на масата преговорите", заяви още Вучич.

Косово обяви своята независимост от Белгард през 2008 г. Държавността на бившата сръбска провинция не е призната от Русия, Китай и пет членки на Европейския съюз – Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини