Никола Груевски: Новата власт превърна Македония в пачавра

  • 26 февруари 2019 13:28

  • 2653
  • 6
Никола Груевски: Новата власт превърна Македония в пачавра
© Getty images

Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски разговаря с близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски електронно издание "Република" за зачестилите заплахи, които получава – включително от осъдени за престрелката в Куманово от 2015 г., както и за цялостната ситуация около сигурността в Македония.

Коментирайки заканите, които получава, Груевски отговори на въпрос дали се чувства защитен в Унгария.

,,Да бъдеш председател на ВМРО-ДПМНЕ и премиер е слагане на главата в торбата от първия ден, а да бъдеш такъв много години е много повече от това. Това ми беше ясно и тогава, и днес. Иначе, ако става дума за сигурността – човек никога не може да бъде сигурен, все пак в днешно време Унгария е много по-сигурна страна от Македония, където ежедневно има убийства, изчезвания, побоища и подобни неща. След идването на власт на СДСМ, Македония стана като Ел Дорадо за престъпниците, рекетьорите, крадците, изнудвачите, а терористите се чувстват като у дома си. Премиерът си го чувстват като съюзник, а понякога – и като сътрудник“, коментира Груевски.

Бившият македонски премиер обясни също защо според него най-голяма част от заплахите идват от етнически албанци.

,,Работех за това всички да живеят добре. Но има два момента. Единият е, че цели 7-8 години се водеше жестока пропаганда в албанските медии срещу мен като за човек, който е срещу самите албанци, който им мисли злото – това са куп измислици. Наш пропуск е, че не се борихме срещу тази пропаганда… Второто е, че няколко пъти, докато бях премиер, полицията предприе действия срещу терористични или криминално-терористични групи, съставени предимно от албанци. Повечето албански медии и албанци в Македония, вместо като позор, ги разглеждат като някакъв вид жертви и национални герои'', уточни още той.

С оглед разследването на „кървавия четвъртък“ в македонския парламент „Република“ припомня на Груевски, че е сред заподозрените за щурма – престъпление, което властите определиха като „терористично“.

,,Това е нов епизод от преследването на СДСМ срещу мен и няма нищо общо с реалността и здравия разум. Не знам дали гражданите са разбрали защо съм заподозрян в тероризъм, т.е. каква беше моята грешка или престъпление. Какво е тероризъм? Не съм заподозрян, защото организирах или попитах гражданите да влязат в парламента, нито защото ги организирах физически да се бият с някои депутати. Заподозрян съм в тероризъм поради изявление в интервю, което правителството тълкува като призив за протести, при това – внимание! , което съм дал два месеца преди инцидента в парламента. Янакиески и Ристовски обаче публично призоваха членовете на партията да се явят на протестите. Не за насилие, не да се бият, а за мирни протести. Дори да си представим, че това е вярно, възниква въпросът в коя демокрация председателят на партия е терорист, ако той призовава за протести'', обясни Груевски, цитиран от "Фокус".

Груевски изрази мнение, че правителството само е предизвикало инцидента от 27 април 2015 г.

,,С незаконното избиране на председателя на парламента точно в часовете, когато има протести пред парламента, правителството съзнателно провокира гражданите да попаднат в капана и след това да въведат терор, изнудване, задържане, съдебни процеси, затвори. Управление със страх, в което те ще правят всичко, което искат, а именно това, което са обещали, за да бъдат доведени до власт, противно на волята на народа. Можеха без никакъв проблем да изберат по незаконен начин да изберат председател на Събранието и когато няма никой пред парламента. Но те избраха това, от което се нуждаеха. От това, което знам, няма организатор. Последното откриване на разследване на заподозрени и задържани, побои и пиеси за лишаване на парламентарния имунитет е просто опит за ново политическо преследване срещу ВМРО-ДПМНЕ и опит за разсейване от ежедневните провали и престъпления на властта, особено сега, преди президентските избори'', допълни бившият премиер.

Груевски коментира и въпроса за възможната му екстрадиция в Македония.

,,За това ще решават имиграционните власти в Унгария. Все пак аз самият не вярвам, защото Унгария е държава със силни, професионални и отговорни институции. Казано с една дума – това е държава, суверенна държава. За кратък период новата власт превърна Македония от държава в пачавра'', обобщи Никола Груевски.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2653 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
дг

2019.02.26 | 16:36

6

Тоя мръсен и недоклатен педераЗ няма ли да го вкарат в затвора???

прав е

2019.02.26 | 14:16

1

Заев е СОРОСОИД и тях ги чака нашата съдба.Само че там толерират шиптъри ,а у нас Тиквата и Цвъки отглеждат -ЦИГАНИТЕ.

2019.02.26 | 15:14

5

Напротив ! Комунистите развъдихте циганите

2019.02.26 | 15:12

4

старите македонски комундели вият на умряло

А

2019.02.26 | 14:48

3

Не е прав!!! Това е Югозапазна България,а не някаква измислена държава!

Аз

2019.02.26 | 14:45

2

Тази изкуствена държава е създадена от Тито,Сталин и Георги Димитров-втория българоубиец след Василий!!!

Добави коментар

Водещи новини