Димитровград вече се казва и Цариброд

  • 16 февруари 2019 19:14

  • 1879
  • 3
Димитровград вече се казва и Цариброд
©

"Община Цариброд" пише на български език на поставената днес нова официална табела на сградата на общината в града. На нея има и надпис на сръбски език "Општина Димитровград", съобщи  посланикът на България в Сърбия Радко Влайков.

По този повод се е състояла и кръгла маса за използването на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство -ова, -ева, -ска.

Сред официалните гости на събитието са били посланик Радко Влайков, евродепутът Андрей Ковачев, държавният секретар на сръбското Министерство на държавната администрация и местното самоуправление Иван Бошняк.

"Връщането на официалното използване на традиционното име "Цариброд" след 68 години прекъсване е изпълнение на нашия дълг към поколения българи от двете страни на границата", коментира Радко Влайков. Според него това е важен стимул за българското национално малцинство да повярва, че българската държава стои зад него.

Използването вече на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство е огромен прогрес в опазването на неговата национална идентичност, смята Влайков.
Можем да се поздравим с едно начало на възстановяването на историческата справедливост, тъй като сме в дълг към предците ни с името на града и общината Цариброд, каза за БТА евродепутатът Андрей Ковачев. Важно е, че ще се използва и българската именна система в окончанията на женските фамилни имена - както за новородените, така и за всички, които искат да възстановят своите имена, допълни той. По думите му това е много важна стъпка в правилната посока, като разделянето и несправедливостите към нашите сънародници от последните сто години могат да бъдат преодолени само в контекста на европейската интеграция.

Двете наименования /Цариброд и Димитровград/ ще имат еднаква сила на официална употреба, написа вчера във Фейсбук страницата си премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той изразява радостта си, че за първи път от 1951 г. на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името Цариброд. Борисов определя случилото се като исторически пробив, постигнат след продължителни усилия.

"Намерена бе и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име. Честитя на всички българи от двете страни на границата, че отново ще наричаме това прекрасно място Цариброд", посочва още министър-председателят.

Последвайте канала на

БТА
1879 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
SYUSYU

2019.02.21 | 07:29

3

В понеделик 18.02.2019 г. бях в Димитровград - Сърбия. Видях тази табела на входа на общината. В горната и част пише на сръбски език:
Република Србија
општина - Димитровград

в долната и част пише на български език:
Република Сърбия
община - Цариброд

Бях също в съда, който се намира в същата сграда, но има отделен вход. Там на входа има табела, на която пише:
Основни суд - Димитровград

няма друг надпис.

Никъде другаде в града няма нито едно обозначение, че града се казва Цариброд. Официално града продължава да се казва Димитровград.

2019.02.16 | 20:53

1

И на Ер Доган го прекръстите боли ме уя ! То такава държава не съществува!

2019.02.16 | 21:36

2

яж у й трол долен

Добави коментар

Водещи новини