Ердоган: ЕС се опитва да свали от власт Мадуро, пренебрегвайки демокрацията

  • 05 февруари 2019 15:45

  • 3245
  • 2
Ердоган: ЕС се опитва да свали от власт Мадуро, пренебрегвайки демокрацията
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган обвини днес ЕС, че се опитва да свали от власт венецуелския президент Николас Мадуро, пренебрегвайки демокрацията, предаде АФП.

Сега знаем какъв е ЕС. От една страна вие говорите за избори и демокрация, а след това с принуда и хитрост ще свалите едно управление, заяви Ердоган в реч, излъчена по телевизията.

Деветнайсет страни от ЕС признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, след като той се самопровързгласи за и.д. президент на 23 януари. Гуайдо разглежда Николас Мадуро като узурпатор, след като Мадуро беше преизбран на избори, оспорвани от опозицията и от голяма част от международната общност.

Вашингтон, който призна Гуайдо веднага след самопровъгласяването му за президент, приветства признаването му от страни от ЕС и призова всички останали страни да направят същото.

Но турският президент твърдо подкрепя Мадуро. "Венецуела - това твоя провинция ли е?", каза още Ердоган днес, обръщайки се, както изглежда, към Вашингтон. "Как можеш да кажеш на някого, който е дошъл на власт с избори "Хайде, махай се"? И как поставяш на президентския пост някого, който дори не е бил избран?", заяви турският президент.

Ердоган се обади на Мадуро на 23 януари, за да заяви подкрепата си за него.

Ердоган и Мадуро поддържат тесни връзки от няколко години. Мадуро бе един от първите световни лидери, който изрази подкрепата си за Ердоган след опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ердоган определи днес усилията, насочени към отстаняване на Мадуро от президентския пост, като "опит за преврат с цел отстраняване от власт на избрания ръководител на страната".

Високопоставен американски представител заяви в четвъртък, че САЩ са разочаровани от подкрепата на Турция за Мадуро.

Той заяви, че Вашингтон проучва търговските контакти между Анкара и Каракас, по-специално износа на злато от Венецуела за Турция, за да установи дали са в нарушение на американските санкции, наложени на Венецуела.

"Разглеждаме характера на турско-венецуелската търговска дейност и ако преценим, че е в нарушение на нашите санкции, ние със сигурност ще предприемем действия", посочи американският представител.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3245 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.08 | 10:31

2

... демонокрацията.

2019.02.05 | 18:02

1

А така Ердо диктаторите трябва да се подкрепяте не забравяй и за нашият диктатор от Банкя ако го подгонят да го подкрепиш

Добави коментар

Водещи новини