Грък: Който гласува за Преспанското споразумение, ще умре!

  • 15 януари 2019 10:47

  • 1442
  • 1
Грък: Който гласува за Преспанското споразумение, ще умре!
© Getty (архив)

Мъж е изпращал смъртни закани към депутати в гръцкия парламент, за които се смята, че ще подкрепят Преспанското споразумение, написа местният в. Катемерини.

Законодателят от партията на оттеглилия се военен министър Панос Каменос "Независими гърци" Танасис Папахристопулос заяви, че в събота е получил около 200 съобщения със заплахи за живота си. "Всички съобщения бяха еднотипни. Те гласяха: Ако гласуваш за Преспанското споразумението, ще бъдеш убит. Ти си национален предател", заяви той. Подобни писма са получили и други колеги на Папахристопулос. Получателите на заканите информираха властите и днес полицията в Атина обяви за ареста на подателя на заканите.

Парламентът в Скопие в петък одобри страната да се преименува на Република Северна Македония, както бе договорено между премиерите на двете съседни държави Зоран Заев и Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли през лятото на брега на Преспанското езеро.

Историческият документ трябва да бъде одобрен и от Атина. Споразумението обаче предизвика буря в гръцкото правителство. Каменос хвърли оставка заради несъгласието си с договореността. Ципрас обяви след това, че първо ще поиска вот на недоверие, който ще се гласува в сряда.

Според последни данни към този момент Ципрас има подкрепата на членовете на своята лява коалиция СИРИЗА (145-ма души), трима отцепници от "Независими гърци". Парламентаристът от лявоцентристката партия "То Потами" ("Река") Списос Данелис заяви, че ще даде своя глас за Преспанското споразумение. По този начин  сигурните поддръжници на сделката между Атина и Скопие станаха  151 от 300-те депутати законодатели и вероятността сделката да бъде одобрена се увеличава.

Както вече писахме, лидерът на центристкото "Движение за промени", което има 20 законодатели, Павлос Христидес заяви, че неговите съпартийци ще гласуват по съвест и на вота, и на евентуално заседание за ратификация на Преспанското споразумение.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2019.01.15 | 11:09

1

Гърците поне умеят да отстояват своето си! Ние им се мазниме на тези измисленяци в тъй наречената Македония!Голяма грешка!

Добави коментар

Водещи новини