Минус 21 градуса в Турция. Над 200 селища са в снежен капан, река, захранваща ВЕЦ, замръзна

  • 03 януари 2019 10:40

  • 7447
  • 0
Минус 21 градуса в Турция. Над 200 селища са в снежен капан, река, захранваща ВЕЦ, замръзна
© pixabay

Тежка снежна обстановка в много райони на Турция. Тази вечер се очакват снеговалежи и в Истанбул, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

Лошото време, което вече е обхванало източната част на страната, се очаква да се настани през следващите дни и в Северозападна Турция. В четири турски окръга в Централен и Южен Анадол има области, където учебните занятия са отменени през днешния ден заради снега. Учениците ще се радват на почивен ден в целия окръг Малатия, а също и в определени райони на окръзите Адана, Караман и Кахраманмараш. Няма да учат също си тудентите от някои университети.

Над двеста селища в Източна Турция са блокирани от снега в окръзи като Ван, Битлис и Хаккяри, съобщават властите.

Река Карс в едноименния турски окръг, която захранва с вода местна ВЕЦ, е замръзнала при температура от минус 21 градуса по Целзий. Студена вълна постепенно настъпва от Балканите и към района на Мраморно море, като от тази вечер се очаква да започнат снеговалежи в Истанбул, които първоначално ще бъдат под формата на суграшица. В района се очакват и силни ветрове.

Вчера вятърът е предизвикал затруднения в морския транспорт в северната част на Егейско море и в Мраморно море. За столицата Анкара прогнозата е за дъжд, сняг и бурен вятър от тази вечер. Властите обръщат внимание на гражданите, които се отопляват на печки на дърва и въглища, да бъдат предпазливи, за да не се задушат с дим. Метеорологичната служба предупреждава за очаквани проливни дъждове по крайбрежието на Егейско и Средиземно море. Валежите ще започнат от днес следобед и ще обхванат Чанаккале, Денизли, Анталия, Мугла и други райони по морското крайбрежие.

Според прогнозата на синоптиците студеният фронт ще се настани трайно и снеговалежите в Турция ще продължат до 9 януари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини