Александър Вучич е готов за разговори с протестиращи опозиционери

  • 30 декември 2018 16:00

  • 601
  • 3
Александър Вучич е готов за разговори с протестиращи опозиционери
© gettyimages

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази готовност за разговори по исканията на опозицията. Той заяви това по повод снощния голям протест в Белград, в който участваха хиляди сърби, съобщава БТА.

"Аз съм готов да разгледам причините за недоволството на хората“, каза сръбският президент пред проправителствената телевизия Студио Бе.

Демонстрантите поискаха свобода на медиите и край на нападенията срещу журналисти и политици от опозицията. Със скандирания „Вучич крадец“ протестиращите преминаха в мирно шествие през центъра на Белград за четвърти пореден път през последните седмици. Привърженици на опозиционния политически блок „Съюз за Сърбия“ смятат Вучич като диктатор, а неговата Сръбска прогресивна партия за корумпирана.

Сръбският президент заяви, че е готов да свика и предсрочни избори, но опозицията смята да ги бойкотира с аргумента, че няма нормални условия за такъв вот. „В Сърбия няма да има легитимни избори с участието на опозицията, докато не бъдат създадени нормални условия за избори и за живот", каза бившият външен министър Вук Йеремич, който е лидер на малката Народна партия - част от „Съюз за Сърбия“.

Според анкета на Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСид) от октомври Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич се радва на подкрепата на 53,3% от избирателите, докато останалите партии изостават далеч назад. Ако опозиционните партии се явят на избори заедно, те могат да разчитат на подкрепата на около 15 процента от гласоподавателите. Опозиционните партии обаче все още не са взели решение за съвместно явяване на избори и са единни само в позицията си против Вучич и неговата партия, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
601 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.12.30 | 16:55

2

Ватенки прости..Вчера имаше мощен протест срещу про-московското, корумпирано, авторитарно и агресивно правителство в Сърбия.
По българските медии нищо не казаха за това, но чинно докладваха за новите санкции на Московия срещу Украйна.

2018.12.31 | 04:28

3

ТОЙ ЗАТОВА ИСКА ДА ГИ ВКАРА В ЕВРОКОЧИНАТА.ЗАЩОТО Е ПРО МОСКОВСКИ,НО НА МЕНЕ МИ СЕ СТРУВА,ЧЕ Е СОРОСОИД,А ТАКИВА ОТРЕПКИ В МОСКВА НЕ ВИРЕЯТ.

Консултант

2018.12.30 | 16:27

1

Който е пипнал бБ или е станал прокажен или е изперкал ! Сърби с вас сме!!!!!!!! Тоя ще си намери майстора сърбите са харод Браво

Добави коментар

Водещи новини