Турция в готовност да предаде делото Хашоги на международни институции

  • 10 декември 2018 11:54

  • 632
  • 1
Турция в готовност да предаде делото Хашоги на международни институции
© Getty (архив)

Турция е готова при необходимост да предаде делото за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги за разглеждане от международни институции. Това е заявил днес министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл, цитиран от ТАСС, която се позовава на телевизия "Хабер тюрк".

"Ние сме провели както техническа, така и юридическа подготовка. Така че при наличие на съответно решение, делото ще бъде предадено на международни съдебни институции. Това е жестоко убийство, което трябва да бъде разкрито, без в никакъв случай да се правят опити за замитане на делото", е казал министърът. Той е добавил, че Рияд "трябва да действа конструктивно, но Анкара не вижда такова поведение от негова страна".

Гюл е критикувал позицията на саудитските власти по въпроса за сътрудничеството с Турция в разследването и предаването на Анкара на заподозрените поданици на кралството. "Ние отново и настоятелно поставяме пред саудитската страна въпроса за предаването им.

Ако искате да бъде изяснено всичко по това дело, трябва да има сътрудничество. Засега на турските искания отговорът е мълчание от саудитска страна", е казал турският министър. Той е казал още, че Турция "ще се опита да постигне /предаването на заподозрените саудитци/ с помощта на международната общност."

На 5 декември турски съд издаде заповед за арест на бившия заместник-ръководител на службата за външно разузнаване на Саудитска Арабия генерал Ахмед ал Асири и на бившия съветник на саудитския престолонаследник Сауд ал Кахтани, които са заподозрени за съпричастност към убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

По информация на вестник "Йени шафак" истанбулският углавен съд в края на ноември е издал задочна заповед за арест на 15 саудитци, обвинени за убийството на Хашоги и Анкара е отправила към Рияд искане за екстрадицията им.

В същото време министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр каза в неделя, че страната му "няма да предава на Турция свои поданици", но и че "няма да крие нищо".

Последвайте канала на

БТА
632 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анархиста

2018.12.13 | 08:22

1

Браво....Ердоган се оказа доста по демократичен.Евала

Добави коментар

Водещи новини