Сърбия няма да въвежда ответни мерки срещу косовските мита върху стоки от Сърбия и Босна

  • 22 ноември 2018 08:31

  • 430
  • 0
Сърбия няма да въвежда ответни мерки срещу косовските мита върху стоки от Сърбия и Босна
© Pixabay

Сърбия няма да въвежда ответни мерки срещу Косово, след като Прищина въведе 100-процентни мита върху вноса на сръбски стоки, реши съветът за сигурност на страната на свиканото днес спешно заседание. Това съобщи след заседанието лично сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Ние решихме, че няма да отговаряме на Прищина с аналогични мерки, защото искаме да бъдем отговори и сериозни партньори. Няма да спираме техните камиони, техните пътници, няма да прекъсваме маршрутите на превоза на стоки", каза той, като посочи, че косовското решение е де факто забрана на търговията.

В телевизионно обръщение по-рано той каза, че последствията от това решение на Прищина са непредсказуеми и могат да доведат до катастрофа, ако не бъдат отменени. Той изрази надежда, че Европейският съюз ще направи всичко, за да накара Прищина да се държи рационално. "В противен случай даже се боя да говоря за последствията. Ние проляхме много кръв на тази земя и не искаме да заплащаме свободата и бъдещето с нови човешки жертви, затова сме длъжни да направим всичко, за да запазим мира", каза президентът, като подчерта, че в действията на косовските власти "няма никакъв икономически смисъл".

Косовските лидери обясниха действията си с "агресивната кампания (на Сърбия) срещу Косово на международната арена". Вчера Интерпол отказа да приеме Косово за свой член, което според косовския премиер Рамуш Харадинай, цитиран от Асошиейтед прес, е резултат от сръбски натиск. Той каза още, че Сърбия и Босна (които не признават Косово) никога не са зачитали правилата на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) в търговските си отношения с Косово, с което причиняват на страната му сериозни финансови загуби.

Новите мита, въведени от Прищина, не се отнасят за стоки на известни международни марки, които се произвеждат в двете съседни страни, добавя АП.

В изявление днес ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини призова правителството на Косово незабавно да анулира решението си за въвеждане на новите мита за стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина.
Тя отбеляза, че въведените мита са в нарушение на правилата на ЦЕФТА и противоречат на духа на Споразумението между Косово и ЕС за асоцииране и стабилизиране.

Последвайте канала на

БТА
430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини