Кристиан Вигенин е определен за Специален координатор на мисията на ОССЕ за президентските избори в Грузия

  • 23 октомври 2018 10:52

  • 1284
  • 1
Кристиан Вигенин е определен за Специален координатор на мисията на ОССЕ за президентските избори в Грузия
©

Водещи членове на Парламентарната Асамблея на ОССЕ пристигат тази седмица в грузинската столица Тбилиси за финална подготовка на мисията за наблюдение на президентските избори, които ще се проведат на 28 октомври. Българският депутат Кристиан Вигенин е определен от действащия председател на ОССЕ - външния министър на Италия Енцо Миланези - да бъде специален координатор, който ще води краткосрочната мисия на ОССЕ за наблюдение на изборите и ще представи предварителните резултати от мисията по време на пресконференция на 29 октомври в Тбилиси, съобщават от пресцентъра на БСП.

„Тези избори са важни както за самите грузинци, така и за международната общност и ще бъдат пореден тест за зрелостта на грузинската демокрация”, заяви Вигенин. „Като наблюдатели, ние ще следим критично изборния процес, оценявайки неговата съвместимост с ангажиментите, поети от всички страни от ОССЕ по отношение на провеждането на избори и ще предоставим честна и балансирана оценка, основаваща се на възможно най-широка информация”, увери бившият външен министър на България.

Парламентаристи от ОССЕ, наблюдатели, акредирани от ОССЕ/БДИПЧ, от Парламентарната Асамблея на НАТО, от ПАСЕ и от Европейския парламент ще обединят усилия в тази мисия. Като цяло, ОССЕ очаква повече от 350 наблюдатели да действат в изборния ден на територията на Грузия. Сред наблюдателите от българска страна освен Кристиан Вигенин, който е и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, ще бъде и Петър Витанов от Парламентарната асамблея на НАТО Това е дванадесетият път, в който Парламентарната Асамблея на ОССЕ сформира мисия за наблюдение на избори в Грузия, в това число президентските избори през 2013 г. и двата тура на парламентарните избори през 2016г. Наблюдателната активност на ПА ОССЕ в Грузия датира от 1995 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
еврейн-педераст

2018.10.23 | 11:16

1
идеалния "член" за Асамблеята на ОССЕ.

Добави коментар

Водещи новини