Алексис Ципрас стана и външен министър

  • 19 октомври 2018 15:34

  • 1553
  • 0
Алексис Ципрас стана и външен министър
© Getty (архив)

Гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли стана и външен министър, предаде сръбското радио Б92.

Министър-председателят в Атина пое ръководството на външната политика на членката на Европейския съюз и НАТО след като бившият първи дипломат Никос Коцияс хвърли оставка след остър конфликт с военния министър Панос Каменос. Шефът на силовото ведомство, който се противопостави за пореден път на договора за името на Македония и нарече Коциас слуга на Джордж Сорос.

Явно Ципрас е решил да вземе съдбата на споразумението със Скопие в свои ръце, коментира белградската медия. Според радиото гръцкият премиер смята да реализира Преспанския договор, подписан през лятото с колегата му от Македония Зоран Заев, докрай. Двамата политици се споразумяха югозападната ни съседка да се нарича  Република Северна Македония, а Атина да вдигне блокадата за членството на бившата югославска република в ЕС и НАТО.

Заев в коментар за новия пост на колегата си от Гърция заяви: Аз съм много щастлив, че прилагането на практика на историческото споразумение върви към благоприятен край.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини