В Истанбул се чества 120-ата годишнина на Желязнята църква "Свети Стефан"

  • 30 септември 2018 07:19

  • 1251
  • 0
В Истанбул се чества 120-ата годишнина на Желязнята църква "Свети Стефан"
©

Създаването на Желязната църква Свети Стефан в Истанбул е коронясването на борбата на българите за независимост в пределите на османската империя. Така формулира значението на уникалния български храм, извисяващ се край брега на Златния рог турският учен проф. Мете Тапан от Техническия университет в Истанбул, съавтор на книга за Желязната църква, в светлината на 120 годишнината на храма.

Доцент Благовеста Иванова от Висшето строително училище "Любен Каравелов"в София посочи, че навремето българската държава е положила много усилия за да ангажира при изграждането й някои от най-известните тогава архитекти и инженери.
Архитект Фикрие Булунмаз, главен реставратор на Желязната църква показа в 8-минутен филм интересни моменти,останали неизвестни за широката публика от мащабната реставрация на стойност около 3 млн.евро, благодарение на която днес храмът сияе още по-величествен.

Тези и редица въпроси, свързани с проектите за храма и авторите, с историята на цариградските българи, делото на видния духовен водач Екзарх Йосиф и др. бяха разисквани вчера по време на научната конференция, която се състоя в българската екзархия в Истанбул с участието на проф.Светослав Елдъров, проф.Иван Първов, доц. Боряна Бужашка, Христо Копано и др.

Конференцията се организира в рамките на тържествата за честване на 120-годишния юбилей от създаването на Желязната църква от посолството на България в Анкара, българското генерално консулство в Истанбул и Фондацията на българската православна църква в Истанбул.

Тържествата за 120-годишнината ще продължат днес в Желязната църква Свети Стефан.
Гост на тържествата ще бъде депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Като министър на културата в първите две правителства на Бойко Борисов той бе изключително активен, за да стане реставрацията на Желязната църква.
Сутринта в храма ще се изнесе тържествена литургия, която ще отслужи старозагорският митрополит Киприян.

След това в двора на църквата ще бъде открит бюст-паметник на Стефан Богориди, знакова личност в живота на българската общност в миналото. Той дарява собствения си парцел,за да се построи църквата върху него.
Творбата е изготвена по инициатива и със средства на общността на българите в Истанбул начело с църковното настоятелство с председател Васил Лязе.
По думите на г-н Лязе паметникът е дар на признателност и благодарност на цариградските българи към делото на Стефан Богориди.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини