Номиринат президентите на Косово и Сърбия за Нобел за мир?

  • 16 август 2018 11:57

  • 1046
  • 0
Номиринат президентите на Косово и Сърбия за Нобел за мир?
© Getty (архив)

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и косовския му колега Хашим Тачи може да бъдат номинирани за Нобеловата награда за мир, написа белградският в. "Данас".

Ако проблемът около бившата сръбска провинция бъде решен до пролетта на 2019 г., двамата държавни глави може да бъдат предложени за най-престижния приз в света, продължава таблоидът. Номинация за Нобел за мир може да получи и първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, пише още таблоидът. "Данас" цитира биография на Тачи, представена в Берлин, Виена, Лондон и Париж. Автори на книгата са британските журналисти Роджър Бойс и Сузи Джагър. Авторът на предговора към Новият държавник на новата е съветникът на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския - Боб Дол.

Въпреки че Сърбия не признава обявената на 17 февруари 2008 г. независимост на Косово, Белград и Прищина започнаха преговори под егидата на ЕС. С посредничеството на Брюксел двете балкански страни постигнаха споразумение сърбите в Косово (около 10 процента от населението) да получат автономия.

Прищина обаче досега не е направила нито крачка към практическата реализация на споразумението. Това запали ново напрежение между двете държави на Балканите и дори се стигна до идеята за размяна  на територии между Белград и Прищина.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини