Турската централна банка обяви мерки в подкрепа на лирата

  • 13 август 2018 20:06

  • 2216
  • 4
Турската централна банка обяви мерки в подкрепа на лирата
© pixabay

Турската централна банка обяви днес мерки в подкрепа на пазара, за да ограничи спада на лирата, докато президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи обвинения срещу САЩ на фона на нарастващия търговски и дипломатически спор между двете членки на НАТО, предаде ДПА.

Централната банка очерта поредица стъпки за осигуряване на "цялата ликвидност, от която се нуждаят банките", след като лирата поевтиня рекордно на азиатските пазари, достигайки курс от над 7 лири за долар и над 8 лири за евро, предаде БТА.

Понижаването на курса на лирата е продължение на рязкото поевтиняване в петък с над 20 процента спрямо долара, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че удвоява митата за турската стомана и алуминий. Напрежението между Анкара и Вашингтон се засили заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън, който е съден за шпионаж и тероризъм.

Създалата се ситуация засегна турската лира и фондовия пазар. Валутата изгуби близо 50 процента от стойността си от началото на годината. Ердоган остана непреклонен, критикувайки "икономическите терористи", "икономическата война" и "хулиганите на световната система." Той предупреди, че ще формира нов съюз с Русия и Китай. Ердоган също така призова турците да обменят доларите, еврото и златото си в лири и да запазят вярата си в Бог.

Турската централна банка ще намали изискванията си за банковите резерви в лири и чуждестранна валута, за да подкрепи финансовата стабилност и ефективното функциониране на пазарите. Така се дава възможност на банките да отпускат заеми. Чрез това решение във финансовата система се инжектират 10 милиарда турски лири (1,4 милиарда долара), 6 милиарда долара и еквивалента на 3 милиарда долара в злато.

По-рано днес службата за надзор на банките обяви, че ще ограничи валутните суапове с чуждестранни инвеститори до 50 процента от капитала им, като целта е да се намали продажбата на лири. Правителството е наясно, че е твърде късно да предотврати кризата и това ще струва доста на икономиката, каза Илтер Туран, преподавател по международни отношения от университета Истанбул Билги.

По думите му Ердоган няма друга възможност освен да мобилизира поддръжниците си в "национална солидарност срещу икономическа война".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2216 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
kolxo

2018.08.14 | 13:07

3
'Ердоган също така призова турците да обменят доларите, еврото и златото си в лири и да запазят вярата си в Бог.' - Дайта си парите, ние ще ви напечатаме шарени хартийки и вЕрвайте. Тия са по-закъсали от колкото си мислят. За малко да ми стане жал за тях, ама се сетих какво правят със жените си и ми мина. Неандерталци без пишки.....
Hvani me za..

2018.08.15 | 11:41

4
Kakvo pravim s jenite si? Obqsni che ne znaem.. Naprimer? Ili si mislesh che sme arabska darjava? Prudlyo, pitai jenite v Bulgariq koito vseki den qdat boi i sa unijavani ot sapruzite si.. Parvo si pochisti sobstveniqt dvor, posle gledai sasedite.. Ganyo posran..

2018.08.14 | 09:05

2
балона сдаде багажа...

2018.08.14 | 00:45

1
Май Инджирлик ще го затварят?:)

Добави коментар

Водещи новини