Ердоган планира държавна визита в Германия?

  • 28 юли 2018 08:31

  • 2793
  • 0
Ердоган планира държавна визита в Германия?
© Getty Images (Архив)

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва ще отиде на държавна визита в Германия, вероятно към края на септември.

Това съобщава в днешното си издание вестник "Билд", цитирайки правителствени източници в Берлин и Анкара, предаде Ройтерс.

Това ще бъде първата официална визита на Ердоган в Германия от 2014 г., както и първата, откакто стана президент.

Плановете за визитата са отражение на усилията да се възстановят отношенията между Германия и Турция. Те се влошиха при поредица спорове заради строгите мерки на турските власти след неуспешния преврат през 2016 г. и задържането от тях на германски граждани и журналисти.
Държавните визити включват приемане от германския президент с военни почести и официален държавен банкет. Засега няма коментар нито от турското, нито от германското правителство.

През януари бившият германски министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че с колегата си Мевлют Чавушоглу са се съгласили да направят всичко възможно да бъдат подобрени отношенията между двете държави, които са съюзници в НАТО и търговски партньори.

През февруари беше освободен германският журналист от турски произход Дениз Юджел, който работи за издателя на "Билд". В продължение на година той беше задържан по обвинения в престъпления срещу националната сигурност на Турция.

Пускането му на свобода премахна един от основните проблеми в отношенията между двете съюзнически държави, но германските власти остават дълбоко обезпокоени заради влошаващото се досие на Турция по отношение на правата на човека и свободите, отбелязва Ройтерс.

Тази седмица в Югоизточна Турция беше арестуван още един германски гражданин, обвинен в разпространение на пропаганда в полза на турски екстремисти, предаде в сряда държавната Анадолска агенция.

След неуспелия преврат турските власти извършиха чистки срещу 150 000 държавни служители и повдигнаха обвинения на 77 000 души. Те предприеха и операции в Сирия срещу терористичната заплаха, която представляват според тях кюрдските милиции Сили за защита на народа. Турските власти ги разглеждат като терористична организация, свързана със забранената Кюрдска работническа партия.

Правозащитни организации и западните съюзници на Турция изразиха безпокойство от строгите мерки и заявиха, че президентът Ердоган е използвал пуча като предлог да сложи намордник на инакомислието. Властите твърдят, че тези мерки са необходими.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини