Около 2400 души се включиха в традиционното преплуване на Босфора

  • 23 юли 2018 07:40

  • 1776
  • 1
Около 2400 души се включиха в традиционното преплуване на Босфора
© Getty Images/Guliver (архив)

Около 2400 души се включиха в традиционното преплуване на Босфора, което се проведе вчера в Истанбул за 30-ти пъти, съобщава БНР.

Това е единственото в света плувно състезание между два континента.

В състезанието се включиха плувци от 55 страни, които плуваха дистанцията от 6,5 в открити води от Канлъджа на азиатския до парка Куручешме на европейския бряг.

Почти двойно повече хора от допуснатите са кандидатствали да се включат в надпреварата, като квотата за чужденци се е запълнила за броени минути след началото на регистрацията през януари, похвалиха се организаторите от Турския олимпийски комитет. Голям интерес към спортното събитие има от Русия и Украйна.

Сред мъжете първи завърши Догукан Улач от непризнатата Севернокипърска турска република, който финишира за 46 минути и 58 секунди. Първа между дамите се класира туркинята Хилал Зейнеп Сарач, която покри дистанцията за 50 минути и 30 секунди.

Наградите бяха раздадени от министъра на спорта на Турция, в присъствието на валията на Истанбул, кмета на града и президента на местния Олимпийски комитет. На състезанието присъстваха и легендарният лекоатлет Сергей Бубка и рекордьорката по плуване от Олимпийски игри от Зимбабве Кърсти Ковънтри.

По време на съревнованието Босфорът беше затворен за корабоплаване, а за плувците бяха осигурени катери със спасители заради коварните течения в протока.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kolxo

2018.07.23 | 12:36

1
Имам два въпроса (за един приятел питам):
1. жените с покрити лица и целите в чаршаф (или както там се нарича) ли участват?
2. защо плуват към Европа, а не към Азия? Нали там е толкова хубаво....

Добави коментар

Водещи новини