Сръбската църква с обидно писмо към БПЦ

  • 13 юли 2018 15:24

  • 7933
  • 7
Сръбската църква с обидно писмо към БПЦ
© Булфото (архив)

Сръбската православна църква (СПЦ) и Българската православна църква (БПЦ) са си разменили писма относно инициативата на Македонската православна църква –Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), която потърси признаване на автокефалността си от България. Специализираният сайт Religija.mk е получил копие от текста, изпратен от сръбския патриарх Ириней до българския патриарх Неофит, информира Фокус.

Писмото започва с припомнянето, че СПЦ е приела с голяма загриженост писмото от 14 декември 2017 г., в което Синодът на БПЦ информира сръбските владици за инициативата.

В текста, публикуван ексклузивно от сайта, Ириней използва обидни думи към МПЦ-ОА. От него може много лесно да се заключи какво е отношението сръбските архиереи към македонските владици и МПЦ-ОА, но и към Македония, която се споменава с временно си име в тескта – БЮРМ.

Същевременно чрез писмото Ириней открито заплашва българския патриарх Неофит, че предприетите стъпки на БПЦ може да се отразят негативно на двустранните отношения.

„Ние сме не по-малко изненадани от решението на Вашия Светия синод, че Българският патриарх е „напълно наясно за свещен дълг", след като „Македонската православна църква признава БПЦ Майка-Църква". Не се съмняваме в искреността на Вашата декларация, че „Българската патриаршия никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква", а по подобен начин, следвайки нашата собствена съвест и задължение към Църквата, ние трябва да Ви напомним, че сте избрали неканоничен начин за лечение на страховитите рани на Тялото Христово с намеса във вътрешните работи на друга сестринска църква - Сръбската православна църква, и с нарушаване на всеправославния консенсус във връзка със скопската схима, консенсус, с който и Вие сте съгласили преди повече от половин век. Представете си как бихте се чувствали Вие и как биха реаиграли, ако някоя православна църква, може и Сръбската православна църква, във време на голяма криза заради схизма във Вашата църква, реши, без да Ви попита и без да уважава Вашата каноничната юрисдикция, да заяви, че се чувства призвана да помогне на българските схизматици да получат, без покаяние и без никакво преразглеждане на тяхното схизматично „кредо“, на техния нормален каноничен статут, и че има право да „посредничи" въз основа на факта, че схизматичната църква е готова да признае една от православните църкви - например Сръбската православна църква, за своя Майка-Църква (като майките не могат да се избират!)?", се казва в писмото, представено от редакцията.

В продължение на писмото Сръбският патриарх разказва историята на СПЦ за църковния спор с Македония, наричайки случая „схизма на Православната църква в Македония, причинена от принуда и решение на комунистическата власт", по-късно в същото писмо Синодът споменава Македония като БЮРМ.

„Майчинската грижа на Сръбската православна църква, любовта към добрия и благочестив верен народ на Бившата югославска република Македония, се вижда в дългогодишните усилия да се преодолее схизмата и да се установи повторно желаното църковно единство. Постигнатото решение - споразумението от Ниш от 17 май 2002 г., гарантираше широката автономия на Православната църква в БЮРМ, оставяйки „окончателното решение за бъдещия всеправославен събор според приетия каноничен ред на Православната църква". Схизматиците, под натиска на политическите фактори в БЮРМ, отхвърлиха подписания договор, се казва още в писмото на Сръбския патриарх до България.

„Ваше Светейшество, бихме искали с това да Ви предупредим, че подкрепата на Българската православна църква за схизматиците от Бившата югославска република Македония, под предлог, че те се обръщат към Българската патриаршия като „своя Майка-Църква", може само да навреди на отношенията ни и на единството на православната общност като цяло. Затова изискваме от Вас да изтеглите решението на Светия Синод на Вашата църква, за да не бъде прието решение, което би имало безпрецедентни последици за бъдещите отношения на нашите две църкви. С надеждата, че Вие, с пълно съзнание за Вашата отговорност, ще оттеглите неканоничното решение, Ви желаем всичко добро. Прилагаме кратък анализ на Вашата неблагословена инициатива от църковна и канонична гледна точка“, се казва в края на писмото, изпратено на 17 април 2018 година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7933 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Румяна

2018.07.13 | 17:38

7
Русия и Сърбия са пречели за българска автокефална църква в Османската империя. Преди и след освобождението Русия се меси в църковните ни работи, така е и след 1944 г., така е и при Путин. Другари руснаци, не ни учете що е православие, първият руски патриарх е българин, цялата първоначална църковна литература и писменност са ви дадени от България. Имайте срам от Бога! Ама от агента с антенката и великосръбските шовинисти друго не може да се очаква, не напразно Тито е писал:"За да бъде Югославия силна-трябва Сърбия да е слаба".....колко войни и жертви имаше заради великосръбския - комунистически шовинизъм.
БОДИЛ

2018.07.13 | 17:08

6
Ееееех, "висши"духовници с големи титли, къде ви е прошката, покаянието и най-вече любовта към ближния, към християнския народ на Македония? ??? Четете ли Библията, постъпвате ли според 10-те Божий заповеди ??? Защо ли Бог изобличаваше фарисеите , а поучаваше грешниците ???? Вие сте сега точно като фарисеите "много"духовни да съдите , да размахвате пръст на БПЦ. Смирете се и търсете Божията любов и мир между духовно братски народи и съседи !!!
Гост

2018.07.13 | 16:41

5
Сърбите и македонците са ни най-близки, това че управниците винаги гледат дребните си интереси не означава че трябва да ги мразим. Сърбите, като народ са много идентични с нас, а македонците са си българи с промит мозък.
Истината е че не сърбите са измислили македонизма, а българските власти през комунизма. Просто балканската орисия ни е такава, да се топим едни други вместо да сме единни.
Бабини Гусини дивотии

2018.07.13 | 16:31

4
Лапачката на сатаните в расо е огромна ... за всеки сребърник ще се избият ... да са живи и здрави , има кой да ги съди ...
Крум

2018.07.13 | 16:27

3
Кво може да очакваме от сръбските псета затова им се разпадна държавата и толкова хора загинаха във войни.Ще им остане само столицата Белград както е тръгнало.

2018.07.13 | 16:07

2
Нищо не се е променило от преди 100 / 200 години да не казвам и повече. Сърбите винаги са били гадове и гадове ще си останат. Само тояга за тия.
Illiana

2018.07.13 | 15:48

1
sarbite sa adski gadni i alchni hora.... Makedonia e balgarska zemia!!!! i taka shte ostana voveki!

Добави коментар

Водещи новини