Дни преди изборите в Турция нови данни за икономиката в страната

  • 18 юни 2018 13:04

  • 1715
  • 4
Дни преди изборите в Турция нови данни за икономиката в страната
© Pixabay

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка.

Нивото на безработица се понижи през март до 22-месечно дъно от 10,1% спрямо 10,6% през февруари и спрямо 11,7% година по-рано (през март 2017-а година). Това е най-ниската безработица в Турция от май 2016-а година, когато тя беше на ниво от 9,4%.

Броят на безработните турски граждани се понижи през третия месец на годината до 3,21 милиона от 3,35 милиона през февруари.

Турският статистически институт представи и данни, показващи известно ускоряване на растежа на продажбите на дребно в страната спрямо година по-рано до 8,0% през април от 7,7% през март. Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 9,0%, докато продажбите на нехранителни стоки, изключвайки автомобилните горива, нараснаха със 7,1 на сто.

Продажбите на дребно се повишиха през април на сезонно и календарно-изгладена база с 0,5% спрямо март, когато нараснаха с 0,8 на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1715 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
gost

2018.06.20 | 11:32

4
Не знам дали викат на инфлацията зам, ама са много зян...
Бурса - Turkey

2018.06.19 | 14:26

3
Хей,сульо,пульо много си гол ,хабер си нямаш от финанси и геополитика щом критикуваш Ердоган,знаеш ли,че само в Истанбул за последните 15 години влязоха 80.000.000.000 бглв или 50.000.000.000 щатски долара чужди и от бюджета на ТУРЦИЯ инвестиции .БВП на Турция доближава колосалните един трилион щ.долари,колко са напред от много страни от ЕС по отношение на пенсионната система,пазар на труда,малцинствата и по много други показатели.Къде другаде при съкращения на работника се връщат т.нар.yipranma parasi / компенсация за изхабеното,изтощеното здраве на рабонтика на работното му място/ в десетки нетни заплати.Турция е В ПЕТИЦАТА ОТ ДЪРЖАВИ В СВЕТА по растеж на БВП И В 15 ДЪРЖАВИ В СВЕТА ПО РАЗМЕР НА бвп.Такива грандиозни мегапроекти -двата тюнела под Босфора,последният мост над него,вторият по големина в света летище,трета АЕЦ ще се строи,газопроводи и отпочването на водния канал между ЧЕРНО И ЕГЕЙСКО МОРЕ УСПОРЕДНО НА босфора и десетки други проекти за други милиярди щ.долари,къде това се видяло момента в стария континент ,защо и как нашите изселници само за 3-4 години си построиха къщи и се сдобиха с апартаменти,там където няма безработица,няма ZAM / инфлация / няма и растеж на икономиката стига държавата да може да ги контролира а ЕРДОГАН ТОВА ГО ПРАВИ,какво от това,че в БЪЛГАРИЯ НИСКА Е БЕЗРАБОТИЦАТА,НЯМА ИНФЛАЦИЯ,НИСЪК ВЪТРЕШЕН И ВЪНШЕН ДЪЛГ ,НИСЪК БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ ДАЖЕ ИМА БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК ,ТЕЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ДАЛИ СЕ ОТРАЗЯВАТ В ХЛАДИЛНИКА НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГ.ГРАЖДАНИН И НАПРАВИ ДА ВИДИМ РАЗЛИКА МЕЖДУ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ В ТУРЦИ Я И БЪЛГАРИЯ НАКЪДЕ ЩЕ НАКЛОНЯТ ВЕЗНИТЕ,ЗАЩО СТОТИЦИ БЪЛГ.ГРАЖДАНИ ЕЖЕДНЕВНО ПРЕСКАЧАТ ДО ОДРИН И СЕ ВРЪЩАТ С ПЪЛНИ ПАЗАРНИ ЧАНТИ ПОКУПКИ ?????????????????????
кой ги дава тези данни бе ?!

2018.06.18 | 13:58

2
Може би се питате аз откъде знам това което съм написал в предишния коментар ?! Знам защото често ходя в Турция , имам роднини там / брат ми живее там със семейството си / Отидохме там още през така наречената голяма екскурзия , но аз се върнах ,не ми хареса ислямсия фанатизъм в повечето турци ! Брат ми също смята да се върне ако Ердоган спечели изборите , понеже след това ще стане много опасно с едноличната власт която ще има ! в Турция демокрацията още сега е убита , инфлацията е ежедневна , а представете си какво ще стане след като диктатора се сдобие с еднолична власт !
кой ги дава тези данни бе ?!

2018.06.18 | 13:34

1
Турската икономика затъва ! Всеки ден има инфлация / зам / ! В Турция наричат инфлацията - зам ! Този термин много често се използва - зам гелди , тоест дойде инфлацията , дойде повишанавето на цените ! Хората когато си получат заплатите си за да се предпазят от инфлацията веднага купуват долари ,евро или злато / така наеченото джумхурийет алтънъ - републиканско злато / ! Ако не си купят евро или долари ,тогава губят ! Днес със една заплата в турски лири ако могат да купят 100 кг. месо , утре със същите пари ще могат да купят 60 кг. месо ! А изборите са ясни , резултатите пак ще бъдат фалшифицирани в полза да диктатора Ердоган и няма да се допусне ревизия както стана и на референдума !

Добави коментар

Водещи новини