Атина: Скопие се съгласи на Северна Македония

  • 12 юни 2018 09:36

  • 4906
  • 3
Атина: Скопие се съгласи на Северна Македония
© Getty (архив)

Държавата със столица Скопие ще се казва Северна Македония, каза гръцкият външен министър Никос Коцияс, написа изданието Курир.мк.

Първият дипломат на Атина коментира разговор между премиера на членката на Европейския съюз Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли с колегата му от бившата югославска република Зоран Заев. "В нашата съседка се съгласиха страната им да се казва Северна Македония", заяви министърът на външните работи на Гърция. Той посочи, че новото наименование е било избрано от Заев.

Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

В дипломатическите среди циркулираха няколко предложения за наименованието на Македония. Вардарска Македония бе отхвърлено от Скопие, а Македония (Скопие) и Илинденска република Македония – от Гърция, припомня изданието.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4906 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2018.06.13 | 18:08

3
Може пък Северна македония да се обедини с Южна.
Ttt

2018.06.12 | 11:27

2
Възможно най-лошото име избраха макетата!!!
В случай Гърция се доближава до териториални претенции!
Минувач

2018.06.12 | 10:31

1
Ето как византийците се наложиха в името и заложиха претенциите си за бъдещето.След време могат при определени обстоятелства да кажат: нека да се обединят северна и южна македония в рамките на Елада и всичко ще е ОК.И останалите балканци ще се облизат и подсмърчат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини