Турция нареди арест на Гюлен заради убийството на руския посланик

  • 02 април 2018 14:56

  • 5828
  • 1
Турция нареди арест на Гюлен заради убийството на руския посланик
© Pixabay

Проповедникът Фетхуллах Гюлен отрича да е замесен в убийството на посланик Андрей Карлов, както и в неуспелия преврат през лятото на 2016 г.

Турция нареди ареста на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и още 7 други заподозрени заради убийството на посланика на Русия в Анкара през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирайки в. „Хабертюрк“.

Това става ден преди визитата на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в страната.

Андрей Карлов бе застрелян от полицай в извънработно време на откриването на изложба в Анкара през декември 2016 г. Той крещеше „Аллах акбар“ и „Не забравяйте Алепо“, докато стреляше. Нападателят бе застрелян малко по-късно от полицията.

Путин пристига във вторник на двудневна визита, като ще има срещи с турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и с иранския – Хасан Рохани. Трите им страни са гаранти по мирните преговори в Астана, с които бяха създадени зони за деескалация в Сирия.

Ердоган заяви, че движението на Гюлен стои зад убийството на посланика, което проповедникът отхвърля. Турският президент обвинява мрежата и за неуспешния преврат през лятото на 2016 г. Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г. отрича и това обвинение.

Новите 8 заповеди за арест са за заподозрени, които наредили убийството на руския посланик, пише „Хабертюрк“. По случая вече има задържани други 7 души, включително 3-ма полицаи, посочва „Хюриет“, цитиран от БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5828 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
правилно

2018.04.05 | 13:05

1
зад Гюлен стои сереуто.

Добави коментар

Водещи новини