Екипажи от 24 авиобаза - Крумово: Обменихме опит с македонските си колеги

  • 09 август 2017 06:39

  • 4313
  • 2
Екипажи от 24 авиобаза - Крумово: Обменихме опит с македонските си колеги
© Булфото(архив)

Екипажи и вертолет Ми-17 от 24-та авиационна база - Крумово на българските ВВС гасиха горски пожари в община Македонски брод, Македония от 2 до 6 август т.г. Командири на двата екипажа, в състав общо от 12 военнослужещи, бяха майор Борислав Тафков и майор Александър Цанков.

В гасенето на пожара участваха и техни колеги от Македония и Турция /последните с екипаж от Украйна/. Българските военни действаха в района на Скопие, като за пет дни налетяха 20 часа, изпълниха общо 81 захода и обляха с приблизително 210 тона вода обхванатите от пожара горски масиви, разказаха те за БТА.

"Получихме задачата на 1 август и след задължителната подготовка на другия ден потеглихме за Македония", казва за БТА майор Тафков. По думите му в Скопие българските екипажи веднага са започнали оказване на помощ на македонския народ за справяне с големите пожари, които бушуват и в момента.

Потушаването на горски пожари е част от работата на авиобаза Крумово от години, но като сложност този пожар е един от най-трудните, коментира пилотът. Той е разпрострян на изключително голяма площ, огънят е върхов, което означава, че се движи по върховете на дърветата със скорост над 50 до 100 км/ч и височина над 20 м. Това според него налага много бърза реакция и професионална работа. Допълнителната трудност, по думите му, е голямата денивелация, около 1000 метра, от мястото на пожара и мястото, откъдето се взема вода, което се оказва голямо предизвикателство както за техниката, така и за пилотския състав.

Фактът, че сме тук говори показателно за това, че се справихме отлично и изпълнихме задачите перфектно и бяхме изпратени с много високи оценки и благодарности от Владата на Македония, обобщи м-р Тафков. Той добави, че в същото време друг български екипаж гасеше пожар в Бургаско, като са оказали неоценима помощ.

Офицерски кандидат Рангел Арабаджиев, борден техник на вертолет Ми-17, добави, че при гасене на пожари в повечето от времето, в което се намира във въздуха, машината е на най-натоварения си режим за работа, което изисква много сериозна подготовка. В мисията участват и "оръжейници" на земята, които са на разположение при евентуален отказ на системата за гасене. Нямахме откази, всичко мина нормално - ние почерпихме някои дребни неща от македонските колеги, те малко повече от нас, като им дадохме и някои съвети и наши доработки, които сме си направили по отношение на системата за гасене /бамби/ в течение на работата, добави Арабаджиев. По думите му македонските колеги работят с "бамби" като българското, но с по-малка вместимост - 2000 литра, а на турските им колеги системата е като нашата - 2600 литра. Разлика има и в дължината на въжето, с което е прикрепено "бамби"-то, като при македонците то е 1 метър, нашето е 6 метра, а турските авиатори работят с 20-метрово въже. Македонските ВВС имат същите вертолети като българските, но според бордния инженер с много по-добра авионика.

Оказването на помощ на населението е една от задачите на 24 авиобаза - Крумово, което включва аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни операции над суша и море, гасене на пожари. Това налага в Авиобазата да се поддържа постоянно бойно дежурство за Аварийно-спасително осигуряване с висока степен на готовност.

Вертолетната авиация е много гъвкава и възможността за излитане и кацане от местност без предварително обозначени площадки обуславят оперативността на този тип авиация, обяснява Арабаджиев. Можем да бъдем полезни при всякакви бедствия, аварии и оказване на помощ на населението и това се доказва през годините, казва той и допълва "били сме най-добрите при гасене на пожари, при помощ при наводнение, при големи промишлени аварии, при издирване на хора в планината, при оказване на помощ през зимата". При поставяне на задача екипажът трябва да реагира до 30 минути в работно време. Това става по команден ред, след като потърпевшите се обадят на тел. 112 и оттам се задвижват нещата и при добра координация може да се вдигне и вертолет.

На въпрос какво би им се искало да имат още майор Тафков отговори: "Това, което му се иска на всеки пилот - да лети, да лети, само да лети". А това, по думите му, може да стане, ако има достатъчна техника, гориво и резервни части. Ако всичко това е налице - имаме възможността да обучим нови колеги като добри пилоти за борба и справяне, както с пожари, така и при бедствия и аварии, смята майорът. Според него обаче веригата се къса, ако липсва дори един от тези компоненти. А в момента, коментира той, работим по-старата генерация, средното ниво липсва и остават изключително млади и все още неподготвени пилоти. В случая може да се каже, че "на война отиват само старците - момчетата с бели коси", допълва той. Докато позволяват здравето и възможностите ни - ще бъдем на линия, казва Тафков с апел към хората, от които зависи бъдещето на авиацията ни - нека да направят нужното да имаме вертолети, горива и резервни части, за да можем да подготвим нашата смяна.

Майор Борислав Тафков има 2000 часа нальот за 28 години в армията, което разделено по години определя като крайно недостатъчно.

Последвайте канала на

БТА
4313 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.08.10 | 13:55

2
българите са боклуци

2017.08.09 | 13:23

1
Седесарските макета- националисти не знаят какво е вертолет, още летят на птеродактили.

Добави коментар

Водещи новини