Предотвратиха опит за покушение срещу Ердоган

  • 01 март 2013 13:12

  • 1442
  • 2
Предотвратиха опит за покушение срещу Ердоган
©

В Турция е предотвратен опит за покушение срещу премиера Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва. Той е бил подготвен от група, принадлежаща към нелегалната лявоекстремистка партия "Революционен фронт за освобождение на народа", съобщи кореспондентът на БНР.

Групата подготвяла покушението срещу премиера от миналата година насам. При ареста й било открито голямо количество експлозиви. Били са намерени също скици на район и блокове в квартала Субайевлери в Анкара, а в един от блоковете се намира жилището на премиера.

Главен организатор на опита за покушение бил ръководителят на терористичната организация за град Чорум, който бил специално прехвърлен в Анкара за тази цел.

Турската полиция предприе арести на различни места и бяха арестувани десетки членове на терористичната организация. При обиските били разкрити и строителни планове на сградата на американското консулство в Истанбул, на синагоги и църкви. Освен това били намерени фотографии на съдии и прокурори, както и номерата на техни служебни автомобили.

Службите засекли разговори, в които членове на групата които си предавали информация, отнасяща се до жилището на премиера и започнали да следят групата. В едно интернет кафене ги засекли да предават сведения във връзка с прехвърляне на експлозиви и оръжия.

Според специалистите, групата подготвяла атентати на различни места в Турция.

Миналия месец член на лявоекстремистката организация извърши самоубийствен атентат пред американското посолство в Анкара, при който загина един човек, а журналистка беше ранена.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЯЗЪК

2013.03.05 | 02:31

1
Язък за неуспеха.

2013.03.05 | 02:32

2
ЯЗЬК НА МАЙКА ТИ

Добави коментар

Водещи новини