Антиправителствени демонстранти атакуваха офиса на китайската агенция Синхуа в Хонконг

  • 02 ноември 2019 18:39

  • 530
  • 0
© Getty Images/Guliver

Антиправителствени протестиращи атакуваха хонконгския офис на китайската официална агенция Синхуа за първи път днес, след като хаос и безредици избухнаха в центъра на Хонконг, където полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, а те хвърляха запалителни бомби срещу полицаите. Има задържани, предаде Асошиейтед прес.

Улиците в луксозния търговски квартал Козуей Бей и съседния парк Виктория потънаха в облаци газ, който принуди хилядите демонстранти да се разпръснат. Полицията разположи и две водни оръдия в района и многократно отправяше предупреждения към простестиращите, окупирали района, че участват в неразрешена акция и че нарушават забраната за носене на маски на лицето.

Част от демонстрантите щурмуваха офиса на Синхуа в квартал Ван Чай, разбиха стъклената входна врата, напръскаха с червена боя и запалиха малък огън във фоайето. Графити, изписани със спрей на стената до входа, гласяха "Депортирайте китайските общности". Протестиращите често са атакували китайски банки и бизнеси, свързани с Китай, но това бе първият удар срещу китайската информационна агенция, отбелязва АП - израз на растящия гняв срещу Пекин.

Продемократични кандидати за изборите за законодателен съвет по-късно този месец - които имат право да се срещат само с групи до 50 човека без полицейско разрешение, организираха срещи с избиратели в парка Виктория, опитвайки се да заобиколят забраната за митинги. Един кандидат бе напръскан с лютив спрей в лицето и задържан след спор с полицаи. 

Последвайте канала на

БТА
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини