28 станаха жертвите на тайфуна Хагибис

  • 13 октомври 2019 20:37

  • 759
  • 0
28 станаха жертвите на тайфуна Хагибис
© Getty Images/Guliver

27 000 военни помагат за ликвидиране на последиците от тайфуна Хагибис, ударил Япония вчера. Жертвите са поне 28, 18 са в неизвестност, ранените са близо 200, съобщава БНТ.

Стихията днес отслабна. Постепенно се възстановява движението на влакове и самолети.

Тайфунът Хагибис удари Япония южно от Токио и по пътя си на север причини наводнения и разрушения. Стотици хиляди домакинства останаха без ток, засегнато е и водоснабдяването. Повечето жертви са погребани под земни свлачища или отнесени от придошлите води.

Жена е паднала от хеликоптер по време на евакуация заради пропуск на спасителите да закопчаят предпазния ѝ колан. На места за няколко дни са паднали 40 процента от годишните количества дъжд. В град Наконе край планината Фуджи се е изсипал метър дъжд - абсолютен рекорд за страната за 48-часов период.

Шинзо Абе - премиер на Япония: Правителството ще направи всичко възможно да окаже съдействие на съответните оператори за възможно най-бързо възстановяване на комуналните услуги и транспорта.

Наводнени са селскостопански площи и складове. Постепенно се възстановява движението на влаковете - стрели.

При приближаването на тайфуна предупреждение за евакуация беше издадено за повече от седем милиона души, но в убежищата са отишли едва 50 000 японци. Страната още се възстановява от друг тайфун миналия месец, засегнал 30 000 домакинства.

Последвайте канала на

БТА
759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини