Пхенян изстреля две балистични ракети, едната падна в японската морска икономическа зона

  • 02 октомври 2019 06:29

  • 1916
  • 2
Пхенян изстреля две балистични ракети, едната падна в японската морска икономическа зона
© gettyimages

Северна Корея изстреля тази сутрин две балистични ракети в посока към Японско море, като едната от тях е паднала в изключителната икономическа зона на Япония.

Това съобщи на пресконференция в Токио генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС. Ракетите са изстреляни от района на севернокорейското пристанище Вонсан. "Едната е паднала в района на префектура Шимане. Към този момент нямаме данни за нанесени щети на риболовни кораби. Продължаваме да събираме информация", каза той. Суга съобщи, че се свиква спешно заседание на националния свет за сигурност на Япония с участието на премиера Шиндзо Абе и министрите на отбраната и външните работи, за да се обсъди ситуацията около ракетните изстрелвания от Северна Корея и да се набележат начини за действие.

Премиерът Абе нареди да бъде събрана цялата налична информация и да се гарантира сигурността на морските съдове и самолетите. Той изрази протест пред Северна Корея и каза пред журналисти, че Япония "ще продължи тясното сътрудничество със САЩ и международната общност по севернокорейския проблем".

В съобщение от Синята къща - южнокорейското президентство, се казва, че Северна Корея вероятно е извършила опит за изстрелване на балистични ракети от подводница, предаде агенция Йонхап. Южнокорейският съвет за национална сигурност изрази безпокойство, че това става преди подновяването на разговорите между Пхенян и Вашингтон на 5 октомври. В първоначалното съобщение на Йонхап, по данни на обединения генщаб на южнокорейските въоръжени сили, се казваше за една ракета с малък обсег. По-късно бе направено уточнение, че генщабът не е посочил типа на ракетите, полетния им обсег и максималната височина на полета. "Нашите военни следят ситуацията, в случай че има още изстрелвания, и са в състояние на готовност", съобщиха от щаба.

Новите изстрелвания дойдоха, след като висш севернокорейски дипломат съобщи снощи, че Северна Корея и САЩ са се съгласили да подновят на работно равнище преговорите за денуклеаризация, съобщи БТА. Преговорите бяха прекъснати преди няколко месеца след провала на срещата на върха между севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, и президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заради разногласия относно облекчаването на санкциите и разоръжаването на Пхенян.

Според АП тези изстрелвания са демонстрация на растящите военни възможности на Северна Корея преди подновяването на ядрения диалог със САЩ. От началото на юли т.г. Северна Корея редовно извършва изстрелвания на балистични ракети с малък обсег. Само през август Пхенян извърши пет такива изпитания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1916 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Нищо, браво бате Кими,

2019.10.02 | 08:39

2

днес е паднала в японски води, утре на Белия дом, това е прогресът - грешка, крачка напред, пак грешка 5 крачки напред и т.н., така Русия стана първа космическа държава, нейните ракети са безпогрешни, а краварската "аероспейс" все тръгва накриво, падне па изкопа яма до Кейп Канаверал.

германия и япония

2019.10.02 | 07:42

1

са окупирани територии ,така че да не се обаждат изобщо.

Добави коментар

Водещи новини