Японското правителство очаква от Китай по-голяма прозрачност на военните му програми

  • 01 октомври 2019 09:06

  • 249
  • 1
Японското правителство очаква от Китай по-голяма прозрачност на военните му програми
© Pixabay

Правителството на Япония очаква от Китай по-голяма прозрачност на военния бюджет и отбранителната политика, заяви на пресконференция в Токио министърът на отбраната Таро Коно, коментирайки мащабния военен парад по случай 70-ата годишнина от основаването на КНР.

"За последните 10 години разходите само по несекретните пера на китайския бюджет за отбрана нараснаха 2,5 пъти. Това надвишава повече от 4 пъти отбранителните разходи на Япония. От Китай се изисква по-голяма прозрачност на военния му бюджет с отчитане на секретните пера, а също така относно отбранителната политика - това трябва да повтаря не само Япония, а и цялата международна общност", заяви министърът, цитиран от ТАСС.

На отделна пресконференция в Токио главният секретар на кабинета Йошихиде Суга също подчерта, че японското правителство "с голям интерес" следи тенденциите, свързани с въоръжените сили на КНР.

"Надяваме се да уредим съществуващите нерешени проблеми с Китай и да изведем нашите отношения на ново равнище", подчерта той.

В Пекин днес се състоя най-големия в историята на Китай военен парад, в който участваха 15 000 военнослужещи, 160 бойни самолета и 580 единици бойна техника, включително бе демонстрирана най-новата модификация на междуконтинентална балистична ракета.

Последвайте канала на

Калина Христова
249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.01 | 12:41

1

Краварете маи се насраха,чак на мен ми замееиса.

Добави коментар

Водещи новини