"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Китай

  • 30 септември 2019 14:35

  • 347
  • 0
"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Китай
© pixabay

Рейтинговата компания "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Китай на ниво "A + / A-1", отбелязвайки, че страната ще успее да поддържа над средния растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подобри фискалните резултати през следващите три до четири години, предаде БНР.

Кредитната агенция запази стабилна перспектива пред китайския рейтинг, като в същото време заяви, че не очаква отношенията между САЩ и Китай да се нормализират в обозримо бъдеще, което вероятно означава, че китайският износ и инвестиции в производствения сектор може би ще отбележат слаб растеж през следващите няколко години.

"Икономиката вероятно ще се сблъска с повишена несигурност поради напрежението между САЩ и Китай и полаганите усилия за преструктуриране на икономиката и за намаляване на финансовите рискове“, допълват от "Стандард енд Пуърс".

"Наложените от САЩ ограничения за трансфер на технологии в Китай могат да възпрепятстват подобряването на производителността, но въпреки това е по-вероятно е Китай да поддържа силен икономически растеж, ако ускори вътрешните реформи", посочва кредитната агенция.

Рейтинговата агенция очаква растежът на реалния БВП на глава от населението да остане над 5% годишно през следващите три години.

"Стандард енд Пуърс" също така посочи, че може да повиши рейтинга на Китай, ако растежът на кредитите се забави допълнително, но може и да го понижи, ако агенцията види по-голяма вероятност, че Китай ще отслаби усилията си за ограничаване на нарастващия финансов риск и ако позволи по-висок кредитен растеж в подкрепа на икономическата експанзия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини